Četiri mjeseca nakon završetka EPK, dogovoren nastavak njegova promocija – 2022. postavit će se dvojezične ploče Rijeka – Fiume

Ploče će biti trojezične “Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura”, dok je u pripremi još engleska verzija tog naziva. Ime EPK grada bit će dvojezičan: Rijeka – Fiume.

Rijeka – Četiri mjeseca nakon zatvaranja programa Rijeka Europska prijestolnica kulture, godinu i pol otkako je ova kulturna manifestacija počela i puno, puno godina od početne ideje naš grad ipak će dobiti dvojezične ploče Rijeka – Fiume. No, ploče neće biti postavljene ni ove godine, već iduće, 2022.

Naime, postavljanje dvojezičnih ploča u Rijeci trebalo je biti provedeno u sklopu projekta EPK. Ali nije se daleko odmaklo od toga da je bivši gradonačelnik Vojko Obersnel na Koblerovom trgu otkrio četiri višejezične ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke.

Bilo je to 13. svibnja 2019. godine. Obersnel je tada naglasio kako se projekt postavljanja višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke provodi u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a cilj mu je valorizacija bogate povijesne tradicije Rijeke.

Naravno da je do danas ideja o dvojezičnim pločama u Rijeci pala u zaborav u širim krugovima. Međutim, na neizvršeno dvojezično obećanje stare vlasti, novu je podsjetila Zajednica Talijana Rijeka. Naime, Zajednica je prije 15 dana dobila informaciju od nove gradske vlasti da se od natpisa na talijanskom i hrvatskom posve odustalo. Naravno, zbog toga što je projekt EPK odavno počeo i završio, pa njegova promocija kroz dvojezične ploče nema smisla.

No, novi gradonačelnik Marko Filipović ubrzo je promijenio takvu odluku i pozvao članove Zajednice Talijana Rijeke na sastanak, na kojem je dogovoreno da dvojezičnost u Rijeci ipak ide dalje.

Nije jasno što se točno dogodilo u dva tjedna, ali Zajednica Talijana pohvalila je Filipovića na tome što je promijenio odluku i primio Talijane na sastanak, pa će Rijeka biti i Fiume, barem što se natpisa tiče.

Štoviše, ploče će biti trojezične “Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura”, dok je u pripremi još engleska verzija tog naziva. Ime EPK grada bit će dvojezičan: Rijeka – Fiume.

Prijedlog dizajna znaka bit će poslan predstavnicima talijanske Zajednice kako bi mogli provjeriti slažu li se i je li zapis ispravan. Iz zajednice Talijana ipak upozoravaju da je potrebno poduzeti još neke korake, poput odabira točnih mjesta na kojima će se table postaviti, što ovisi o nizu tehničkih situacija, koje se sve mogu riješiti.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }