Članovi gradskog i županijskog SDP-a darivali krvi i čestitali građanima predstojeći Međunarodni praznik rada

U organizaciji GO SDP-a danas su članovi stranke dobrovoljno darivali krv na Kampusu i s Kampusa poručili da im je žao što ove godinenema prvomajske proslave, no da će se susret u Ronjgima održati sljedeće godine

Rijeka – Povodom sutrašnjeg praznika rada gradska i županijska organizacija SDP-a objavila je priopćenje za medije kojeg prenosimo u cijelosti:

– Zbog mjera zaštite od korona virusa ove godine se neće održati tradicionalna proslava 1. maja u Ronjgima u organizaciji SDP-a grada Rijeke i PGŽ.

No, u organizaciji GO SDP-a jučer su članovi stranke dobrovoljno darivali krv na Kampusu i s Kampusa poručili da im je žao što ove godinenema prvomajske proslave, no da će se susret u Ronjgima održati sljedeće godine.

Ujedno članovi SDP-a čestitali su praznik rada svima koji se zalažu za očuvanje dostignutih radničkih prava i na traženje novih modela ekonomskog uređenja u kojem će vrijednost rada i dostojanstvo radništva biti najvažnije teme. SDP ujedno podsjeća na mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa koje su Vladi predložili kroz 20-ak zakonskih prijedloga. Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Rijeke Marko Filipović među ovim mjerama posebno naglašava i izdvaja važnost uvođenja plaćenog dopusta jednom roditelju koji provodi vrijeme kod kuće sa svojom djecom, a što su uvele neke europske države suočene, kao i Hrvatska, s činjenicom da jedan roditelj treba biti uz dijete koje ne može ići u školu. Filipović naglašava i važnost mjere moratorija na kredite od godinu dana, kojom SDP također želi odgovoriti na ovu krizu koja je sve dublja, a njene negativne posljedice svakim danom sve vidljivije. Vlada Republike Hrvatske, te potom i saborska većina odbili su ovaj SDP-ov Prijedlog zakona o moratoriju na kredite iako bi se tim zakonom bitno olakšalo ovo vrijeme građanima i poduzetnicima jer bi im se omogućila jednogodišnja odgoda otplate kredita za čije vrijeme ne bi bile obračunavane kamate.

GO SDP-a Rijeka ujedno je pohvalio i podržao mjere koje je donio Grad Rijeka kao pomoć gospodarstvu odnosno onim djelatnostima kojima je zabranjen rad kao što je oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naknade, spomeničke rente, zakupnine za gradsko zemljište. Komunalnu naknadu ne moraju plaćati niti oni koji obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja budući da su odlukom nacionalnog stožera i prostori tih djelatnosti zatvoreni. Dodatno, izmjenom Općeg poreznog zakona stvorena je mogućnost da se i onima kojima nije zabranjen rad, a imaju smanjene prihode, odgodi plaćanje obaveza dijela komunalne naknade i komunalnog doprinosa. Privremeno se u Rijeci ne plaća niti spomenička renta, niti usluga prikupljanja otpada. U Gradu u kojem je na snazi socijaldemokratska politika bit će povećana izdvajanja za Socijalni program, a donesene su i mjere pomoći najugroženijim građanima kojima je putem Gradskog društva Crvenog križa osigurana dostava obroka i to na način da Grad Rijeka financira troškove prijevoza za sve korisnike, a građanima koji spadaju u ugrožene skupine financira i troškove obroka.

Vrijeme pandemije koja je paralizirala čitav svijet posebno je teško za radnike i radničku klasu. Teško je mnogima već sada, a dani koji dolaze, nažalost, ne donose mnogo dobroga jer će se posljedice ove pandemije još dugo osjećati. Zato SDP u simbolici 1. maja kao praznika rada skreće pozornost na činjenicu da društveno uređenje u kojem živimo i u kojem nas pokreće kotač materijalnog, nije dovoljno dobro za čovjeka kao ljudsko biće. Urušavanje takvog sistema, koje je u stanju pokrenuti jedan virus, ima za posljedicu suočavanje s egzistencijalnim problemima, a suvremeni čovjek trebao bi biti minimalno egzistencijalno zaštićen u takvim okolnostima. Za takvo društveno uređenje se treba zalagati, osmišljavati ga i graditi, stoji u priopćenju kojeg potpisuje tajnik GO SPD Rijeka Walter Volk.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }