COVID-potvrde odgodile Riječku zvečku: Je li ovo dobra protuepidemijska mjera Stožera?

S jedne strane, COVID-potvrde guše javne manifestacije, s druge idu u smjeru prevencije širenja novih sojeva zaraze.

Rijeka – Program Vežičke ljetne noći: Riječka zvečka vol. 7 odgađa se za kolovoz. Razlog odgodi leži u novim mjerama Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koje onemogućavaju da se okupi više od 20 uzvanika bez tzv. COVID-potvrda.

Zbog trenutnih strogih COVID-19 mjera o javnim okupljanjima prisiljeni smo odgoditi sve nadolazeće programe Zvečke u srpnju. Žao nam je zbog situacije, ali vidimo se u 8. mjesecu nakon završetka mjera, veselimo se našim sljedećim druženjima”, poručili su organizatori.

Svima je već valjda poznato da je jedan od uvjeta za dobivanje potvrde cijepljenje protiv bolesti COVID-19. A cijepljenje ne ide baš prema planu mjerodavnih… U PGŽ-u je doduše procijepljenost iznad 50 posto.

Ova mjera već je izazvala brojne negativne reakcije. Svoj ljutnju ne krije ni organizator Riječke zvečke Alen Tibljaš koji je u programu Radio Korza kazao da koncerti nisu mjesta masovnog širenja zaraze. Prozvao je također Stožer da ugrožava egzistenciju svih onih koji žive od glazbenih i kulturnih događaja.

Jasno, mjera ugrožava i sam glazbenike, kao i sve one koji su uključeni u produkciju koncerata i drugih javnih manifestacija.

Riječki glazbenik Davor Tolja uputio je vrlo oštro upozorenje svima onima koji su legalizirali COVID-potvrde za javna okupljanja na razini PGŽ-a.

Dragi kolege glazbenici PGŽ. Nerazumnom odlukom stožera CZ PGŽ na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, otkazuju nam se ugovoreni koncerti i nastupi. Time nam je oduzeto pravo na rad i privređivanje od kojeg živimo i mi i naše obitelji, od kojeg kupujemo hranu i plaćamo režije. Stoga smatram da morate imenom i prezimenom znati koji su to ljudi koji su Vam ta prava oduzeli”, napisao je Tolja.

Tibljaš upozorava i na dvostruke kriterije Stožera; za pojedina masovna okupljanja ne traži se da uzvanici imaju COVID-potvrde.

S jedne strane, COVID-potvrde guše javne manifestacije, s druge idu u smjeru prevencije širenja novih sojeva zaraze. Pronaći balans između ljetnih zabava i prevenira širenje bolesti postaje pravi izazov koji će tražiti da se u donošenje odluka postigne, ako je ikako moguće, društveni konsenzus.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }