Crkva nastala u specifičnim okolnostima: Župa sv. Jurja na Gornjoj Drenovi proslavila 80 godina postojanja

Župa sv. Jurja mč. nastala je u  vrlo specifičnim povijesnim okolnostima  nakon što je granica tadašnje Jugoslavije i Italije 1924. godine podijelila Drenovu. Donja Drenova pripala je Talijanima, a Gornja Jugoslaviji. Mještani Gornje Drenove sagradili su crkvu i župni stan. Osim toga, uređeno je i groblje, a jedino što nisu izgradili bila je školu jer ih je rat u tome spriječio.

Rijeka – Župa sv. Jurja mč. na Gornjoj Drenovi proslavila je u nedjelju 80 godina postojanja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i pod misom mladima ove župe podijelio sakrament svete krizme.

Mnogo je ljubavi i truda u ovu župu ugrađeno da se u njoj i danas slavi Boga kroz ljudsku slogu, zajedništvo i solidarnost. Ova župa ostvarila je svoju svrhu, jer župa nije samo crkva, nego župu čine ljudi koji se u njoj okupljaju i koji žive Kristovu ljubav, zajedništvo i solidarnost u svojoj župnoj zajednici, poručio je mons. Devčić.

Župa sv. Jurja mč. nastala je u  vrlo specifičnim povijesnim okolnostima  nakon što je granica tadašnje Jugoslavije i Italije 1924. godine podijelila Drenovu. Donja Drenova pripala je Talijanima, a Gornja Jugoslaviji. Razgraničenje je gornji dio naselja Drenova, Podbreg, Lopaču i Grohovo ostavilo bez škole, groblja i crkve. Mještani Gornje Drenove sagradili su crkvu i župni stan. Osim toga, uređeno je i groblje, a jedino što nisu izgradili bila je školu jer ih je rat u tome spriječio, rekao je župnik vlč. dr. Nikola Vranješ.

“Izgradnja župne crkve i župnog stana počela je 1931. godine. Stan je završen iste godine, a izgradnja crkve trajala je do 1939. godine. Oltar je u crkvi postavljen 26. travnja 1939., zvono na njezinom tornju – izliveno u Zagrebu i teško 192 kilograma – 1933. godine, a 6. kolovoza 1939. crkvu je blagoslovio župnik iz Viškova Anton Košir. Crkva je slična velikoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu, a izgrađena je u tzv. starohrvatskom stilu.” Dekretom Senjsko-modruškog biskupskog ordinarijata župa sv. Jurja na Gornjoj Drenovi osnovana je 23. travnja 1939., nedugo prije no što je završena izgradnja župne crkve. Vlč. Vranješ dodaje da se zahvaljujući određenim povijesnim okolnosti i činjenici da Gornja Drenova nije razgraničenjem pripala Italiji, na ovom prostoru sačuvao hrvatski jezik i identitet.

Zajedništvo župljana ostalo je i danas opipljivo i snažno. Župa broji oko 1.400 katolika. Ni ovu župu nije zaobišao negativan trend iseljavanja obitelji, no nastojimo gajiti živo župno zajedništvo, poručio je vlč. dr. Vranješ. U sastavu župe je kapelica Svih svetih na centralnom gradskom groblju Drenova, sagrađena davne 1575. godine. Zanimljivo, ona je, kako kronike svjedoče, u povijesti služila kao orijentir brodovima koji su u riječku luku plovljavali kroz Vela vrata. Kapelica i danas služi za slavljenje misa zadušnica, navodi se na stranicama Riječke nadbiskupije.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!