[VIDEO/FOTO] Uz Burazera i Travalju uhićena još jedna osoba

Autor: Portal Torpedo 15.11.2023

privodenje_bitcoin_2023

Procjenjuje se kako je oštećeno oko 800 ljudi.

Rijeka – Nakon uhićenja Luke Burazera i Eugena Travalje, Policijska uprava primorsko-goranska sazvala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je govorila o rezultatima kriminalističkog istraživanja u aferi BitLucky. Počinitelji se sumnjiče za počinjenje prijevare teške desetke milijuna eura, kojom je oštećeno nekoliko stotina građana koji su svoj novac uložili u kriptovalute.

Na konferenciji je rečeno kako je kriminalističko istraživanje trajalo nekoliko mjeseci, a osumnjičeno je troje hrvatskih državljana starosti 30, 36 i 37 godina – uz Burazera i Travalju osumnjičena je i jedna ženska osoba. Pozicije osumnjičenih u sada već propaloj tvrtki bile su direktor, prokurist i zaposlenica tvrtke.

press_policija_umark_bitcoin

Na pitanje je li ih policija tražila proteklih mjeseci rečeno je da nije iz razloga što do uhićenja može doći tek kada se skupe dokazi. Osumnjičenici su sinoć uhićeni na svojim adresama boravka, a policiji nije poznato jesu li u međuvremenu odlazili u inozemstvo.

Nakon uhićenja, policijski su službenici učinili pretres prilikom kojega su pronađeni „cold walleti“ te naprave koje će se koristiti u nastavku istrage. Tada će se doznati koliko se na njima nalazi novaca, ako ga uopće ima.

Prema procjenama, materijalna šteta iznosi najmanje 18 i pol milijuna eura, a policija je trenutno zaprimila oko 250 kaznenih prijava, no procjenjuje se kako je oštećeno oko 800 ljudi. Pretpostavlja se kako će prijave i dalje pristizati.

Što se tiče obeštećenja oštećenika, u slučaju da policija pronađe novac na računu on će biti vraćen. Ipak, ako novca nema oštećenici će ga moći potraživati u privatnom postupku.

Jedno je od pitanja glasilo jesu li policijski službenici educirani za ovakav tip istrage, na što su dobili potvrdan odgovor.

„Nekoliko je stručnjaka prošlo edukacije o prijevarama na kriptovalutama. Pronađeni su i mediji koji mogu do njih dovesti, a istraga će pokazati gdje oni vode. Oštećenici su ulagali od par tisuća eura pa sve do nekoliko stotina tisuća eura“, rečeno je na konferenciji.

Podsjetimo, Luku Burazera i Eugena Travalju, vlasnike tvrtke za trgovanje kriptovalutama BitLucky iz Kostrene brojni su ulagači optužili za prevaru, a radi se o desetinama milijunima eura. Tvrtka je propala, a Burazer i Travalja uhićeni su nakon šest mjeseci.

Čitavu konferenciju poslušajte u video prilogu.

VIDEO

pocket icon

Privođenje Luke Burazera i Eugena Travalje

Više sa portala torpedo.media ...