Internet prijevarom oštećena Riječanka: "Američkom časniku" uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 22.02.2022

wp-content/uploads/2020/04/Policija-upozorava-na-novi-na%C4%8Din-poku%C5%A1aja-kra%C4%91e-osobnih-podataka-na-internetu.jpg

Kada je nepoznati počinitelj nakon toga tražio da mu dodatno uplati oko 31.000 eura, oštećena je shvatila da je prevarena i traženi novac nije dostavila već je počinjenje kaznenog djela prijavila policiji.

Rijeka - Policija je jučer zaprimila kaznenu prijavu za počinjenje kaznenog djela računalne prijevare kojim je oštećena 65-godišnja hrvatska državljanka iz Rijeke. Policiji je prijavila da je putem jedne od društvenih mreža upoznala osobu koja se predstavila kao američki časnik i s njom komunicirala.
Tijekom virtualne komunikacije ju je doveo u zabludu te ju naveo da mu u Italiji plati „carinsku uslugu“ u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Kada je nepoznati počinitelj nakon toga tražio da mu dodatno uplati oko 31.000 eura, oštećena je shvatila da je prevarena i traženi novac nije dostavila već je počinjenje kaznenog djela prijavila policiji.

Policijski službenici nastavljaju istraživanje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela, te ovom prilikom još jednom upozoravaju građane na mogućnosti prijevare putem društvenih mreža. Osobito upozoravaju da se ne dijele osobni podaci i ne uplaćuje novac nepoznatim osobama. Pozivaju k tome građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara na društvenim mrežama te savjeti kako se zaštititi mogu se vidjeti ovdje.