Internetske krađe i dalje haraju, Riječanka ostala bez 365 eura

Autor: Portal Torpedo 27.01.2023

laptop-5673901_640-2400x1524_c

Sutra se u svim državama Europe obilježava 28. siječnja, Europski dan zaštite osobnih podataka.

Rijeka - Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje kaznenog djela računalne prijevare kojom je oštećena 36-godišnja hrvatska državljanka.

Prema dosad utvrđenom, oštećenica je početkom siječnja na jednom od internet oglasnika objavila oglas za prodaju rabljene dječje hranilice. Budući da joj se potom kroz poruke aplikacije na oglas javila navodna osoba zainteresirana za kupnju iste, na svoj e-mail je dobila uputu s poveznicom gdje je trebala unijeti svoje osobne podatke te broj bankovnog računa, odnosno broj bankovne kartice.

Vjerujući u istinitost poruke i ne sumnjajući u prijevaru, tražene je podatke dostavila, a kada je ubrzo provjerila stanje bankovnog računa, uvidjela je da je „kupac“ s inozemnom adresom s njezinog računa proveo transakciju od 365 eura.

Kako bi se smanjile mogućnosti počinjenja ove vrste kaznenih djela internetske prijevare na štetu građana, policija opetovano poziva građane da budu vrlo oprezni prilikom poslovanja na internetu i da nikada ne ustupaju svoje osobne ili bankovne podatke neprovjerenim fizičkim ili pravnim osobama.

Inače, sutra se u svim državama Europe obilježava 28. siječnja, Europski dan zaštite osobnih podataka. U svrhu podizanja svijesti javnosti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije 2006. godine proglasilo 28. siječanj Europskim danom zaštite osobnih podataka, koji se još naziva i Dan privatnosti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...