Investicijske prijevare putem interneta sve su češće - još dvoje ljudi je nasjelo i ostalo bez više od sto tisuća eura

Autor: Portal Torpedo 07.12.2022

novac_euro_2022__2_

40-godišnjak s područja Krka bio je toliko uvjeren u sigurnu zaradu pa je inozemnim brokerima uložio 770 000 kuna, odnosno gotovo 102 000 eura!

Rijeka - U tijeku aktualne promjene hrvatske valute kuna u euro, neki građani se odluče i za kratkoročna investiranja novca u nadi ostvarenja veće zarade. Nerijetko se tako ,naizgled, izvrsne financijske ponude mogu naći i na različitim dostupnim stranicama interneta, odnosno društvenih mreža.

Kada na internetu naiđete na tzv. izvrsnu ponudu i brzu veliku zaradu te mislite da ste na tragu pametnog ulaganja, prije uplate novca sjetite se da se može raditi i o investicijskim prijevarama tj. prijevarama u online kupovini. Stoga iz policije građane upozoravaju da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju „prodavatelju“ svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice!

Naime, policija u posljednje vrijeme često zaprima prijave građana koji su materijalno oštećeni nekom od internetskih prijevara. Izdvajamo dva kriminalistička istraživanja krčke i opatijske policija koja se provode zbog počinjenja računalnih prijevara, a kojima je dvoje hrvatskih državljana materijalno oštećeno u vrijednosti više tisuća eura.

Prije par dana oštećena 78-godišnjakinja s područja Matulja je policiji prijavila kako je u kolovozu ove godine vidjela oglas na jednoj od društvenih mreža o sigurnom ulaganju novca i dobiti putem brokera, a koji jamči veliku zaradu te se upustila u komunikaciju s nepoznatom osobom. Tzv. brokeri iz inozemstva su je mjesecima uvjeravali da će na lagani način doći do izvrsne zarade. Vjerujući njima i u takvo sigurno poslovanje, uplatama je uložila 6250 eura, a za uplatu je instalirala i posebnu aplikaciju preko koje je uz novac poslala i svoje osobne podatke i broj bankovne kartice. Kada je početkom prosinca htjela podignuti dobit ili povratiti uloženi novac, brokeri više nisu bili dostupni za komuniciranje.

Na vrlo sličan način je oštećen i 40-godišnjak s području Krka koji je pak bio toliko uvjeren u sigurnu zaradu pa je inozemnim brokerima uložio 770 000 kuna, odnosno gotovo 102 000 eura! Lažnim prikazivanjem činjenica stranci iz inozemstva doveli su i održavali u zabludi oštećenika nagovorivši ga da putem ugrađenih aplikacija potpisuje i tzv. ugovore o sigurnom ulaganju, a u kojima su ostavljeni svi njegovi osobni podaci i o bankovnoj kartici. Budući da unatoč obećanjima do kraja studenoga 40-godišnjak nije dobio nikakvu dobit od ulaganja, već samo zahtjeve za daljnja ulaganja, kada je htio povratiti uloženi novac njegovi brokeri mu više nisu odgovarali na poruke niti na pozive te je oštećenik shvatio da je prevaren.

Pozivaju se oštećeni građani da svaku vrstu sumnje u prijevaru odmah prijave policiji na broj 192 i banci u kojoj se nalazi njihov bankovni račun. Iz policije posebno mole da pri tome sačuvaju svu relevantnu dokumentaciju (e-mailovi, poruke s društvenih mreža i grupa, podatke o transakcijama, aplikacije koje su trebali instalirati na računala i pametne telefone za provedbu transakcija) koja će policiji pomoći u otkrivanju počinitelja kaznenih djela. Više informacija o prijevarama i savjeti mogu se vidjeti i na MUP Youtube kanalu.

PU primorsko-goranska savjetuje i ovom prilikom građanima da za sigurno investiranje novca ne vjeruju u lažne oglase i ponude s interneta, osobito iz inozemstva, već neka se osobno jave stručnjacima u hrvatskim ovlaštenim agencijama, odnosno u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.

Više sa portala torpedo.media ...