Još jedna internet prijevara: Objavio predmet na prodaju, a ostao bez sedam tisuća kuna

Autor: Portal Torpedo 01.12.2022

wp-content/uploads/2019/03/La%C5%BEiranjem-kra%C4%91e-ra%C4%8Dunala-prevario-osiguranje-za-33-milijuna-kuna.jpg

Nakon dogovora o prodaji internetskom poveznicom, ta osoba ga je zatražila osobne podatke, kao i podatke o bankovnoj kartici, a radi navodne uplate.

Rijeka - Jučer su policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili kaznenu prijavu 42-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je oštećen kaznenim djelom prijevare putem interneta.
Naime, oštećeni je na jednom od internetskih oglasnika objavio oglas o prodaji predmeta na koji mu se putem poruke javila nepoznata osoba. Nakon dogovora o prodaji internetskom poveznicom, ta osoba ga je zatražila osobne podatke, kao i podatke o bankovnoj kartici, a radi navodne uplate. Vjerujući nepoznatoj osobi bez da ju je kontaktirao i provjerio njezine osobne podatke, dostavio joj je podatke bankovne kartice uz svoje osobne pa je tako ta nepoznata osoba obavila neovlaštenu transakciju s njegovog računa od sedam tisuća kuna.

I ovaj opisani događaj povod je policiji da još jednom upozore i savjetuju građane da budu oprezni prilikom kupoprodaje na internetu, posebno da zaštite svoje osobne podatke i podatke bankovnih kartica.

Građanima se savjetuje da kod svakog oblika poslovanja putem interneta prethodno provjere osobe s kojom sklapaju bilo kakav poslovni odnos, a potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju svoje osobne podatke ili s bankovne kartice, poput PIN-a ili CVV broja, nego isključivo IBAN, odnosno, broj bankovnog računa.

Detaljne savjete o prevenciji prijevara na internetu mogu se vidjeti na mrežnim stranicama MUP-a i na Youtube kanalu, na ovom linku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...