Još jedna u nizu romantičnih prijevara - ostala bez 40 tisuća eura

Autor: Portal Torpedo 15.02.2024

laptop-5673901_640-2400x1524_c Foto: ilustracija

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192!

Rijeka - Kaznenim djelom računalne prijevare oštećena je 68-godišnja hrvatska državljanka s riječkog područja nakon što je prethodna tri mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže.

Spomenuta je materijalno oštećena za više od 40 000 eura koje je višekratno uplaćivala na bankovne i poštanske račune nepoznate muške osobe, a koja ju je kroz virtualnu komunikaciju obmanjivala o poklanjanju velikog novčanog iznosa, kao i o njihovom budućem zajedničkom životu.

Ovaj događaj nije prvi u kojima se počinitelji lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci u inozemstvu ili strani bogati vlasnici te nagovaranjem i obmanjivanjem žrtvu materijalno oštete.

Romantične prijevare su jedne od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

- Stoga pozivamo građane još jednom da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama, poručuju iz policije.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192!

Više informacija o računalnim i drugim prijevarama na internetu može se pronaći na mrežnim stranicama MUP-a u kampanji web heroj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...