Kupovao bicikl putem internetskog oglasa pa ostao bez osam tisuća eura

Autor: Portal Torpedo 19.04.2024

laptop-5673901_640-2400x1524_c Foto: ilustracija

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka odmah prijavite policiji.

Rijeka - Kaznenim djelom računalne prijevare oštećen je 56-godišnji hrvatski državljanin prilikom kupnje električnog bicikla putem interneta.

Naime, 56-godišnjak je na internetu pronašao oglas o prodaji električnog bicikla po povoljnoj cijeni te je kontaktirao putem aplikacije navodnog vlasnika. Pri tome je vjerujući nepoznatoj osobi, na njezino traženje poslao svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kako bi mogao uplatiti 668 eura za račun bicikla.

Drugog dana je pak saznao kako mu je s bankovnog računa provedena neovlaštena transakcija kojom je oštećen za više od 8000 eura pa je događaj prijavio u II. policijsku postaju Rijeka.

- Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno upozoravamo da na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke svojih bankovnih računa te broj PIN-a bankovne kartice, poručuju iz policije.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na broj 192. Više savjeta i informacija o različitim vrstama Internet prijevara mogu se pronaći u projektu MUP-a Web heroj ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...