Obećali mu sigurnu zaradu ulaganjem u kriptovalute pa ga prevarili

Autor: Portal Torpedo 26.05.2023

wp-content/uploads/2021/12/policija-ilustracije-5-2400x1524_c-1.jpg

Upozoravamo građane da u komunikaciji s nepoznatim osobama ne dostavljaju osobne podatke ili brojeve bankovnih kartica, a posebno da ne ustupaju zaporke aplikacija internetskog bankarstva.

Rijeka - Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje počinjenja kaznenog djela računalne prijevare kojim je materijalno oštećen 61-godišnji hrvatski državljanin.

Ovo je još jedna u nizu prijevara kojim počinitelji izaberu žrtvu i ponude im pomoć u poslovanju s kriptovalutama. Pojedini građani u želji brze zarade ne provjere autentičnost i stručnost osoba s kojima komuniciraju nego povjeruju u njihove nerealne ponude pa na kraju ne samo da izgube uloženi novac, već moraju i mijenjati bankarske podatke.

Tako je i spomenutog 61-godišnjaka proteklih dana kontaktirala telefonski nepoznata osoba iz strane agencije i dovela ga u zabludu nudeći mu pomoć za sigurnu zaradu trgovanjem i ulaganjem na svjetskim burzama. Budući da joj je povjerovao, omogućio joj je uz to pristup svom računalu, kao i bankovnom računu, pružajući mu uz osobne i podatke o šiframa za bankovne račune za njihovo samostalno „ulaganje“ njegovog novca.

Kada je provjerom utvrdio kako mu je s računa nestalo više od 17 950 eura, a unatoč obećanjima nije mu vraćen novac, još manje s uvećanim iznosom, shvatio je da je prevaren.

Ovom prilikom još se jednom pozivaju građani na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Naglašavamo kako ulaganje u kriptovalute nije samo financijski rizično, već postoji opasnost da ćete postati žrtva hakera. Stoga budite vrlo oprezni, dobro se informirajte i potražite financijski savjet od provjerenih stručnjaka prije nego što uložite novac u rizične investicije.

K tome upozoravamo građane da u komunikaciji s nepoznatim osobama osobito ne dostavljaju osobne podatke ili brojeve bankovnih kartica, a posebno da se ne ustupaju zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija!

Više informacija o internet prijevarama može se pronaći na mrežnim stranicama MUP-a.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...