Oprez! Vrlo je rizično uplaćivati novac putem interneta bez prethodne provjere

Autor: Portal Torpedo 11.02.2022

wp-content/uploads/2020/03/photo-of-man-using-laptop-3194523.jpg

Iz PU primorsko-goranske podsjećaju građane kako je vrlo rizično uplaćivati novac putem interneta bez prethodne provjere osoba s kojima se dogovora kupnja, a osobito je rizično dostavljati neprovjerenim subjektima osobne podatke te podatke o bankovnim računima

Rijeka - Opatijska policija provodi kriminalističko istraživanje zbog počinjenja kaznenog djela računalna prijevara na štetu dvoje hrvatskih državljana. Riječ je o kaznenom djelu kojim je počinjena materijalna šteta od 20 000 kuna. Naime, oštećena 75-godišnjakinja se jučer javila na oglas na jednoj od društvenih mreža gdje je o mogućnosti kupovine komunicirala putem poruka. S nepoznatom osobom dogovorila je povoljnu kupnju predmeta u vrijednosti oko 1500 kuna.

Kada je objavljeni iznos trebalo uplatiti na račun prodavatelja, upućena je od nepoznate osobe da se dostave osobni podaci i broj bankovnog računa, kao i broj bankovne kartice kupca što je ona, zajedno s 44-godišnjakom, i učinila vjerujući u obećanja kako će dobiti potvrdu o kupnji. Budući da očekivanu potvrdu nisu dobili, provjerom u banci utvrdili su da je s njihovog računa proknjižena transakcija u vrijednosti oko 20 000 kuna.

I ovaj opisani događaj pokazuje kako je vrlo rizično uplaćivati novac putem interneta bez prethodne provjere osoba s kojima se dogovora kupnja, a osobito je rizično dostavljati neprovjerenim subjektima osobne podatke te podatke o bankovnim karticama i računima.

Pozivamo stoga sve fizičke i pravne osobe na maksimalni oprez u kupovini i općenito poslovanju putem interneta. S ciljem sprječavanja ove vrste kriminaliteta, u nastavku dostavljamo informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta
Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.
Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...