Prijavljeni za više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta

Autor: Portal Torpedo 30.11.2023

novac_euro_2022__1_

Osumnjičeni 76-godišnjak je zbog poticanja također prijavljen za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Rijeka - Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom iz Rijeke, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 44-godišnjak, kao član uprave i odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, u razdoblju od 2019. do 2023. godine, višekratnim poslovnim malverzacijama na štetu spomenute tvrtke počinio ukupnu materijalnu štetu od oko 845.000 eura.

Naime, s ciljem ostvarenja protupravne materijalne koristi za sebe, odnosno svoju tvrtku s područja PGŽ-a, u tri slučaja je radne strojeve u vlasništvu oštećene tvrtke otkupio za svoju tvrtku, a za višestruko manju cijenu od njihove tržišne vrijednosti te ih potom iznajmljivao oštećenoj tvrtki sukladno sklopljenim ugovorima na poticaj 76-godišnjaka, većinskog vlasnika oštećene tvrtke.

Pri tome je neistinito i uvećano prikazivao račune za odrađene sate rada tih strojeva, a kojima je dodao i radni stroj izvan upotrebe, kako bi pribavio novčana sredstva za tvrtku u svom vlasništvu. Tim novcem je pak uplatio kupnju nekretnine na području PGŽ-a te tako ostvario i elemente kaznenog djela pranje novca.

Uz navedeno je utvrđeno da je kao odgovorna osoba oštećene tvrtke u svibnju ove godine, naložio djelatnici tvrtke da uništi dijelove dokumentacije o provedenim radnim satima iznajmljenih radnih strojeva, točnije uništi izračune o stvarnim radnim satima strojeva kako bi prekrio tragove protupravnih postupanja.

Završetkom kriminalističkog istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, protiv 44-godišnjaka je podnesena kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kazneno djelo pranje novca i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osumnjičeni 76-godišnjak je zbog poticanja također prijavljen za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...