Prijevare na društvenim mrežama, građani budite oprezni!

Autor: Portal Torpedo 22.11.2021

mobitel drustvene-mreze-2400x1524 c

Počinjenim kaznenim djelom 73-godišnjakinja je oštećena na novčani iznos od oko 60 200 kuna

Rijeka – Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka, provode kriminalističko istraživanje koje se odnosi na kazneno djela prijevare. Riječ je o prijevari putem društvene mreže kojom je oštećena 73-godišnja hrvatska državljanka.

Naime, oštećena je u listopadu preko društvene mreže upoznala mušku osobu koja se predstavila kao liječnik iz Amerike koji se trenutno nalazi u Jemenu. Spomenuti je oštećenu doveo u zabludu navodeći kako joj je 13. studenog poslao paket u kojem se nalaze dijamanti i uvjerio ju da mora uplatiti određeni novčani iznos kako bi ga mogla preuzeti što je oštećena i učinila no paket do danas nije primila.

Počinjenim kaznenim djelom 73-godišnjakinja je oštećena na novčani iznos od oko 60 200 kuna.

Policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na razne vrste prijevara i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije. Pozivaju se građani da budu oprezni, dobro promisle i provjere s kim komuniciraju – da li im je osoba poznata ili ne, tko stoji iza objavljenog oglasa, kome se obraćaju za financijsku pomoć, od koga kupuju i sve druge okolnosti koje mogu umanjiti mogućnost, ne samo da budu materijalno oštećeni već i da njihovi osobni i drugi podaci (npr. brojevi bankovnih kartica, PIN-a i sl.) budu zlouporabljeni.

U slučaju sumnje da je na njihovu štetu počinjeno kazneno djelo pozivamo građane da se jave u najbližu policijsku postaju.

Više savjeta i informacija o internetskim prijevarama mogu se vidjeti [ovdje](https://ec.europa.eu/croatia/education/digital_world/internet_frauds_how_to_expose_them_and_what_to_do_hr)