Prijevare na internetu, oprez građani!

Autor: Portal Torpedo 28.11.2023

laptop-5673901_640-2400x1524_c Foto: arhiva

Materijalno je oštećen 30-godišnji hrvatski državljanin za oko 5500 eura.

Rijeka - Policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare na štetu 30-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Naime, oštećeni se bavi računalnom izradom fotografija i svoje radove objavljuje na internetskoj stranici, a pred nekoliko dana javila mu se nepoznata muška osoba zainteresirana za njihovu kupnju. Nakon kratkog razgovora na toj internetskoj stranici, nepoznati muškarac ga je zatražio da nastave komunicirati putem mobilne aplikacije što je oštećeni i učinio. Potom je muškarac oštećenog zatražio da se registrira na jednu stranicu te uplati određeni novčani iznos kako bi mogao legitimno prodavati svoje fotografije. Oštećenik je na daljnje tražene kupovao kripto novac te ga uplaćivao na blagajnu jedne internetske stranice, no kad je uvidio da je potrebno uplatiti još novca shvatio je da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Materijalno je oštećen 30-godišnji hrvatski državljanin za oko 5500 eura.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 .

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...