Računalne prijevare i dalje uzimaju danak: rezervirala prijevoz pa joj otuđen novac s računa

Autor: Portal Torpedo 14.01.2023

pexels-tipkanje-tipkovnica-rad_za_racunalom

Oštećena je ostala bez 1200 eura.

Rijeka - Policija je prošli tjedan zaprimila prijavu kaznenog djela računalna prijevara na štetu 20-godišnje hrvatske državljanke.

Naime, oštećena je početkom siječnja putem mobilne aplikacije rezervirala prijevoz od Rijeke do Pule za novčani iznos od pet eura s nepoznatom osobom koja je putovala iz Zagreba u Pulu.

Uskoro je na svoj mobitel s nepoznatog broja dobila poruku na engleskom jeziku da je rezervacija otkazana te da ukoliko želi s tom osobom putovati mora uplatit jedan euro kako bi bio siguran da neće otkazati vožnju.

Kada je prihvatila navedeno, od nepoznate osobe dobila je link gdje je upisala podatke svoje bankovne kartice i uplatila traženi iznos. Uskoro je provjerom putem internet bankarstva vidjela da nedostaje sav novčani iznos koji je imala na računu, odnosno oko 1200 eura te je navedeni događaj prijavila policiji.

Kako ne bi bili oštećeni na opisani ili sličan način, građane pozivamo da budu vrlo oprezni i svoje osobne, kao i bankovne podatke ili brojeve svojih bankovnih kartica, ne ustupaju nepoznatim osobama bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, teleoperater, osoba koja vas obavještava o navodnom problemu na računalu, da ste dobili nagradu ili nude unosan posao i slično...

Pogledajte informacije o zaštititi osobnih, financijskih i poslovnih podataka i na MUP You Tube kanalu.

Više sa portala torpedo.media ...