Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela: mnogi vozači i dalje koriste mobitel ugrožavajući sebe i druge

Autor: Portal Torpedo 17.11.2023

policija_ilustracija_2023_promet__3_

Zabilježeno je 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 14 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Rijeka - U srijedu, 15. studenoga od 9 do 13 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala u prometu korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela.

Provedbom pojačanih mjera sveukupno je kontrolirano 201 vozilo i to 162 osobna vozila, 34 teretna, 27 vozača teretnih vozila, 15 vozača mopeda, po jedan autobus i moped te tri ostala vozila. Zabilježeno počinjenje 140 prekršaja, od kojih su 64 nekorištenje sigurnosnog pojasa i 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i te evidentirali 62 prekršaja i to: 11 nepropisnih brzina kretanja, četiri vozača zatečena su u upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola, devet vozača upravljalo je vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole vozila ili neregistriranim vozilom, jedan vozač zatečen je u upravljanju vozilom u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, a jedan vozač upravljao je vozilom uz prisustvo opojnih droga, dva vozača za vrijeme vožnje nisu imali upaljena svjetla na vozilu i drugo). Ukupno je iz prometa u daljnjem upravljanju isključeno osam vozila te je izrečeno pet zaštitnih mjera oduzimanja vozačke dozvole do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“. Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Pozivaju se vozači i drugi sudionici u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanjem preventivno utječu na ukupnu sigurnost prometa na cestama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...