Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje

Autor: Marina Pauletić 20.03.2024

policija_ilustracija_2023_promet__3_ Foto: ilustracija

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.

Rijeka - Jučer su od 10 do 15 sati, policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka pojačano su nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje (distrakcija).

U sklopu akcije na području Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirano je 276 vozila te je pri tome evidentirano 179 prekršaja koji se odnosi na 164 osobna vozila i 13 prekršaja za vozače teretnih vozila te dva motociklista.

Najveći broj prekršaja, njih 92 odnosi se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, po 55 prekršaja prekoračenja brzine, 15 prekršaja korištenja mobitela u vožnji te jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.

Osim toga, evidentirano je sedam prekršaja vožnje tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja vožnje neregistriranim vozilom, po dva prekršaja isteka važenja prometne dozvole i vožnje bez položenog ispita te po jedan prekršaj pretjecanja i obilaženja te vožnje pod zabranom i 15 ostalih prekršaja.

Osim toga, provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu. Za vrijeme akcije policija je evidentirala devet prekršaja prelaženja kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza

- Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“. Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće, poručuju iz policije.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...