Riječka tvrtka žrtva računalne prijevare: Mislili da plaćaju dug suradnicima, ostali bez 88 tisuća kuna

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 01.04.2022

wp-content/uploads/2020/04/Policija-upozorava-na-novi-na%C4%8Din-poku%C5%A1aja-kra%C4%91e-osobnih-podataka-na-internetu.jpg

Navodni suradnici u elektroničkoj korenspodenciji od njih su zatražili plaćanje tih dugovanja, ali na novi bankovni račun u drugoj državi. Kada su naknadnom provjerom kontaktirali svoje suradnike o provedenoj transakciji, shvatili su da su prevareni.

Rijeka - Kaznenim djelom računalne prijevare oštećena je talijanska tvrtka s predstavništvom u Rijeci koju je nepoznati počinitelj materijalno oštetio za gotovo 88 tisuća kuna. Kriminalističkim istraživanjem je dosada utvrđeno kako su djelatnici navedene tvrtke prije nekoliko dana zaprimili elektroničku poruku od poslovnih suradnika kojima su dugovali plaćanje određenih računa. Navodni suradnici u elektroničkoj korenspodenciji od njih su zatražili plaćanje tih dugovanja, ali na novi bankovni račun u drugoj državi. Kada su naknadnom provjerom kontaktirali svoje suradnike o provedenoj transakciji, shvatili su da su prevareni jer su uplatili novac na lažni bankovni račun, nepoznatim primateljima.

S ciljem sprječavanja ove vrste kriminaliteta, ​iz PU primorsko-goranske su pozvali sve pravne i fizičke osobe na maksimalni oprez u poslovanju putem interneta. Posebno treba biti oprezan i dodatno provjeriti svaki zahtjev kada se u poslovanju traže uplate na nove navodne bankovne račune u stranim državama.

U nastavku se nalaze informacije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama i kako ih izbjeći:

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun,
CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa,
Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu,
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija,

Krađe identiteta
Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.
Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456