Sanacija jame Sovjak: Ured europskog tužitelja podigao optužnicu protiv dvije osobe

Autor: Portal Torpedo 11.06.2024

sanacija_jame_sovjak_02 Foto: arhiva

Sumnja se da su u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2022. dvojica optuženika davali odnosno primali mito za trgovanjem utjecajem.

Rijeka – Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) podigao je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita te zbog trgovine utjecajem, i to nakon istrage u vezi radova na sanaciji jame za odlaganje otpada Sovjak, objavio je EPPO na svojim stranicama.

Sumnja se da su u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2022. dvojica optuženika davali odnosno primali mito za trgovanjem utjecajem. Naime, iz rezultata istrage slijedi je drugooptuženik koristio svoje veze u trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi pomagao prvooptuženiku u provođenju njegovih poslovnih aktivnosti i ostvarenju poslovnih ciljeva. Zauzvrat mu je prvooptuženik pristao platiti određeni novčani iznos.

Na temelju prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je prvooptuženik predvodio zajednicu ponuditelja u natječaju za javni projekt vrijedan 44 milijuna eura, “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, koji je bio sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Isto tako, utvrđeno je da je drugooptuženik prvooptuženiku osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja ponudivši mu neophodnu pomoć u fazi provedbe projekta.

Nadalje, iz rezultata provedene istrage slijedi i da je prvooptuženik zatražio od drugooptuženika da kod jedne banke osigura njegovom trgovačkom društvu bankovna jamstva, kako bi ono moglo nastaviti svoje druge poslovne aktivnosti. Zauzvrat je prvooptuženik platio drugooptuženiku najmanje 130 000 eura, u tri navrata.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 8 godina.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...