Osumljičen bivši dekan riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja se u kriminal težak stotine tisuća eura

Autor: Portal Torpedo 08.02.2024

ekonomski_fakultet_alen_host

Desetero osumnjičenika je kazneno prijavljeno za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Rijeka - Policija istražuje bivšu upravu Ekonomskog fakulteta u Rijeci zbog gospodarskog kriminala i financijskih malverzacija teških najmanje 384.000 eura, a index.hr donosi da je mežu osumljičenim i bivši dekan fakulteta Alen Host. O svemu se očitovala i PU PGŽ, ne navodeći imena osumnjičenih.

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je naime utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Za ista kaznena djela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...