Umjesto zarade od 65 eura, ostao bez 3300 eura - oprezno s prodajom putem interneta!

Autor: Portal Torpedo 15.03.2023

laptop_ilustracija_ Ilustracija

I ovaj opisani događaj pokazuje kako je vrlo rizično uplaćivati novac putem interneta bez prethodne provjere osoba s kojima se dogovara kupnja

Rijeka - Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili su kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu 53-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Naime, oštećenik je na internetu oglasio prodaju stropnog ventilatora na iznos od 65 eura.

Ubrzo zatim, putem mobilne aplikacije zaprimio je poruku nepoznate ženske osobe zainteresirane za kupnju. Kada su se dogovorili oko kupnje, nepoznata osoba mu je poslala poveznicu kako bi mu na bankovni račun bio uplaćen dogovoreni novčani iznos. Oštećeni je potvrdio autorizaciju te je uvidom u bankovni račun utvrdio da mu nije uplaćen novac, već je provedena novčana transakcija čime je oštećen za oko 3300 eura. Oštećeni je shvativši da je prevaren događaj prijavio policiji.

I ovaj opisani događaj pokazuje kako je vrlo rizično uplaćivati novac putem interneta bez prethodne provjere osoba s kojima se dogovara kupnja, a osobito je rizično dostavljati neprovjerenim subjektima osobne podatke te podatke o bankovnim karticama i računima.

Kako bi smanjili mogućnost prijevare i nastanka materijalne štete te moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju ili proizvodu koji se nudi. Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno odmah izvijestiti banku u kojoj imate otvoren bankovni račun te policiju pozivom na broj 192.

-Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu, poručuju iz Policije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...