​Ustupio nepoznatima podatke bankovnog računa, pa ostao bez 12 500 kuna

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.04.2022

ZOP-MUP-FOTO-zastita_osobnih_podataka_shutterstock_175801847-8_4_

Oštećen je 33-godišnji hrvatski državljanin koji je nepoznatoj osobi dostavio svoje osobne i podatke o bankovnom računu

Rijeka - Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje po prijavi o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara. Riječ je o kaznenoj prijavi 33-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je počinjenjem kaznenog djela oštećen za oko 12 tisuća kuna.

Naime, 33-godišnjak je prije par dana primio telefonski poziv nepoznate osobe na stranom jeziku koja se lažno predstavila kao predstavnik jedne od poznatih informatičkih tvrtki te ga izvijestila o navodno njegovom hakiranom računalu i mobitelu. Ista mu je pri tome ponudila pomoć te od njega zatražila osobne, kao i podatke bankovnog računa kako bi imala pristup računalu. Bez prethodne provjere te nepoznate osobe i njezinih navoda, 33-godišnjak je ustupio tražene podatke. Kada je od banke zaprimio dojavu o provedenim transakcijama s njegovog računa, shvatio je da je prevaren.

Kako ne bi bili oštećeni na ovaj opisani ili sličan način, iz PU primorsko-goranske građane pozivaju da budu vrlo oprezni i svoje osobne, kao i bankovne podatke ili brojeve svojih bankovnih kartica, ne ustupaju nepoznatim osobama bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, teleoperater, osoba koja vas obavještava o navodnom problemu na računalu, da ste dobili nagradu ili nude unosan posao...

Pogledajte informacije o zaštititi osobnih, financijskih i poslovnih podataka na MUP youtube kanalu

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...