Utajio porez, propustio pokrenuti stečaj i zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju

Autor: Portal Torpedo 16.04.2024

novac_ilustracija_ Foto: arhiva

Osumnjičeni 28-godišnjak kazneno je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Rijeka - Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti i nesposobnosti za plaćanje.

Spomenuti se sumnjiči da je kao odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem u Primorsko - goranskoj županiji od lipnja do listopada 2021. godine prema inozemnoj tvrtki preplatio iznos obveza po ulaznim računima za kupnju vozila za oko 195 860 eura bez da su za preplaćeni iznos poduzete mjere za povrat preplaćenog novca te je time počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osim toga, osumnjičeni je kao odgovorna osoba navedene tvrtke od svibnja do listopada 2021. godine isplatio pozajmice na teret tvrtke od oko 35 110 eura bez namjere vraćanja istih te je time izbjegao obračunati i platiti porez i prirez na dohodak u iznosu oko 10 840 eura koji je bio dužan obračunati i uplatiti u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Također je, iako je znao da je spomenuta tvrtka nesposobna za plaćanje, propustio u zakonskom roku nadležnom sudu podnijeti zahtjeve za pokretanje stečajnih postupka već je to učinila nadležna agencija.

Zbog sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičeni 28-godišnjak kazneno je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...