Vikend u prometu: 22 prometne nesreće i 179 prometnih prekršaja

Autor: Portal Torpedo 11.03.2024

policija_ilustracija_2023_promet__2_ Foto: ilustracija

Najveća zabilježena brzina je 171 km/h, koncentracija alkohola 2,22 g/kg, a recidivistu zbog više prekršaja izrečena je bezuvjetna kazna zatvora.

Rijeka - Proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je zabilježila sveukupno 179 prometnih prekršaja. Najviše je prekršaja prekoračenja brzine - 31, nekorištenja sigurnosnog pojasa - 24, vožnje pod utjecajem alkohola - 12 te osam prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Zabilježena su i četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, jedan prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom te još 99 različitih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 171 km/h zabilježena je 8. ožujka oko 15.25 sati na autocesti A6, kod čvora Vrbovsko gdje se vozač osobnog vozila riječkih registracijskih oznaka kretao u smjeru Zagreba navedenom brzinom, iako je na tom dijelu ograničenje brzine 110 km/h.

Najveća koncentracija alkohola od 2,22 g/kg izmjerena je u noći 10. ožujka na području Rujevice u Rijeci gdje je ophodnja I. policijske postaje Rijeka zaustavila 30-godišnjeg vozača osobnog vozila riječkih registracijskih oznaka. Zbog opasnosti da će nastaviti vožnju te time ugrožavati sigurnost prometa, vozač je zadržan u prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola. Protiv spomenutog vozača policija nadležnom općinskom sudu podnosi optužni prijedlog.

Također, izdvajamo i 39-godišnjeg vozača, recidivistu u činjenju prometnih prekršaja, koji 8. ožujka oko 13.10 sati na području Zameta u Rijeci, prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom udarivši u osobno vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera. Uz to, preliminarnim testiranjem je utvrđeno kako upravlja pod utjecajem opojnih sredstava, da upravlja neregistriranim osobnim vozilom, kojem je u siječnju prošle godine isteklo važenje prometne dozvole. Nadalje, utvrđeno je da mu je ukinuta vozačka dozvola zbog sakupljenih negativnih bodova i da mu je snazi mu zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.

Navedeni vozač je priveden u policijske prostorije te doveden na prekršajni odjel nadležnog općinskog suda gdje mu je donijeta pravomoćna presuda kojom mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od 40 dana i novčana kazna u iznosu od 450 eura.

Osim ovih vozača, i ostali počinitelji prometnih prekršaja bit će sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, u ovom razdoblju dogodile su se 22 prometne nesreće, u kojima su tri osobe teško, a deset ih lakše ozlijeđeno.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...