Vikend u prometu: Pijani rekorder napuhao 2,00 promila i upravljao teretnim vozilom

Autor: Portal Torpedo 28.08.2023

policija-03756

Uz 297 prekršaja, za vikend je evidentirano i 46 prometnih nesreća u kojima su teško ozlijeđene četiri osobe.

Rijeka - Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano 297 prometnih prekršaja.

Od tog broja 52 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 15 na vožnju pod utjecajem alkohola, 14 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 je prekršaja upravljanja tehničkim neispravnim ili neregistriranim vozilom, kao i šest prekršaja upravljanja prije stjecanja prava. Osim navedenih, zabilježena su i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme zabrane upravljanja te ostalih 196 prekršaja.

Najveća brzina od 181 km/h evidentirana je u subotu, 26. kolovoza, u 10.40 sati na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko. Radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo, zagrebačkih registracijskih oznaka, kretalo na dionici ceste prema Zagrebu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h. U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 62 alkotestirana vozača, 15 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 2,00 promila evidentirana je u Čavlima kod Rijeke, 43-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Naime, policijski službenici II. policijske postaje Rijeke su 43-godišnjaka jučer, 27. kolovoza, oko pola noći zatekli na području Čavli kada je pod utjecajem alkohola upravljao teretnim vozilom, riječkih registarskih oznaka.

Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama te mu je optužnim prijedlogom predložena novčana kazna od 1320 eura i izricanje zaštitne mjere oduzimanje vozačke dozvole na rok od tri mjeseca.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu između 1,01 do 1,50 g/kg i s 1,51 i više zabilježene kod pet vozača, četvero ih je bilo u kategoriji između 0,51 i 1,0 g/kg, a jedan do 0,50 g/kg. Jedan vozač je i odbio alkotestiranje.

Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 46 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe teško, a 11 ih je lakše ozlijeđeno.

Napominjemo da su četiri teško ozlijeđene osobe upravljali motociklima pa i ovim putem pozivamo sve vozače, a osobito motocikliste, na maksimalan oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...