Vikend u prometu: U Rijeci zatečen s 1,93 promila alkohola

Autor: Portal Torpedo 26.02.2024

policija_ilustracija_2023_promet__3_ Foto: ilustracija

Osim 252 prekršaja, tijekom vikenda je u prometu evidentirano i 19 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško, a dvije su lakše ozlijeđene.

Rijeka - Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano ukupno 252 prometna prekršaja.

Od tog broja 70 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 24 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 15 na vožnju pod utjecajem alkohola te 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i sedam prekršaja upravljanja tehničkim neispravnim ili neregistriranim vozilom.

Osim navedenih, evidentirana su i tri prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme zabrane upravljanja, kao i 122 ostala prekršaja.

Najveća brzina od 172 km/h evidentirana je u nedjelju, 25. veljače, na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko. Navedena brzina izmjerena je laserskim uređajem u 11.51 sati kada se osobno vozilo, riječkih registracijskih oznaka, kretalo prema Zagrebu na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h.
U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 157 alkotestiranih vozača, 15 ih je bio pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 1,93 promila evidentirana je u nedjelju, 25. veljače, u Rijeci 45-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Spomenutog vozača zaustavili su policijski službenici II. policijske postaje Rijeka u Radničkoj ulici dok je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim vozilom, riječkih registracijskih oznaka. Odmah je izdvojen iz prometa te zbog počinjenog prekršaja sankcioniran u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Protiv 45-godišnjeg vozača podnesen je optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od 1320 eura i izricanje zaštitne mjere zabrana upravljanje vozilom B kategorije na rok od šest mjeseci.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu između 0,51 i 1,0 g/kg zabilježene kod pet vozača, isto kao i u kategoriji između 1,01 do 1,50 g/kg. Četiri vozača su bila s koncentracijom od 1,51 i više te jedan s koncentracijom do 0,50 g/kg. Jedan vozač odbio je alkotestiranje.

Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 19 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško, a dvije su lakše ozlijeđene.

Teško je ozlijeđen 36-godišnji hrvatski državljanin u nesreći što se dogodila jučer, 25. veljače u 6 sati na području Pehlina u Rijeci. Do nesreće je došlo kada je 27-godišnji vozač osobnog vozila, riječkih registracijskih oznaka, krećući se ŽC 5215 iz smjera Rijeke prema Marinićima u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom u zavoju i prešao na suprotnu stranu kolnika te izravno udario u osobno vozilo kojim je upravljao 36-godišnjak.

U nesreći je lakše ozlijeđen i 27-godišnjak za koga je očevidom utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 0,89 promila i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Zbog izazivanja prometne nesreće i počinjenih prekršaja, 27-godišnjak je sankcioniran u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- I ovim putem pozivamo sve vozače na maksimalan oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih po život opasnih, poručuju iz policije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...