Danas je na Medicinskom fakultetu u Rijeci započeo 7. međunarodni stručno znanstveni simpozij Health for all?!

Na Medicinskom fakultetu započeo 7. međunarodni stručno znanstveni simpozij Health for all?! na temu društvenog angažmana te brige o sebi u zdravlju i kroničnim bolestima

Rijeka – Danas, u petak 10. svibnja, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci započeo je 7. međunarodni stručno znanstveni simpozij Health for all?!

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Društveni angažman te briga o sebi u zdravlju i kroničnim bolestima“.

Simpozij je usmjeren na okupljanje širokog spektra specijalista koji će na jednom mjestu kolegama i zainteresiranima prikazati uspješne primjere iz prakse, najnovije trendove, unapređenja, strategije i politike uz zajednički cilj – razmjenu iskustava na međunarodnoj razini. SEFAC projekt je osmišljen s ciljem poticanja ljudi da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem. Na taj se način u populaciji 50+ razvijaju vještine za unapređenje zdravlja te kontrolu kroničnih bolesti . Kroz intervencije uključuju se volonteri i svi važni dionici u zajednici kako bi se osigurala uspješnost provođenja projektnih aktivnosti.

Okupljene je danas uvodno pozdravila doc.dr.sc. Vanja Vasiljev dipl.sanit.ing, članica organizacijskog odbora i te ujedno i otvorila simpozij. Sudionike je u uvodu simpozija pozdravila i Danijela Štimac Grbić, dr. med., predstavnica Škole narodnog zdravlja pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar koja je istakla da joj čast i zadovoljstvo biti na simpoziju te da Škola narodnog zdravlja potiče upravo socijalno uključivanje, multidisciplinarni pristup te aktivnu suradnju koju pokazuje i ovaj simpozij. Nada se da će simpozij potaknuti poboljšanje suradnje hrvatskih Sveučilišta i njihovih medicinskih fakulteta i da će se na ovoj bitnoj temi moći puno više surađivati. Simpozij je pozdravio i prof.dr. Hein Raat, koordinator programa SEFAC.

Zatim se skupu obratio prof. dr. sc. Tomislav Rukavina dr. med., dekan fakulteta te ujedno i član organizacijskog odbora SEFAC-a. Izrazio je zadovoljstvo brojem prisutnih te činjenicom da su sudionici simpozija gotovo iz svih dijelova Europe. Istaknuo je da današnji troškovi zdravstvene skrbi vrtoglavo rastu te da je izuzetno bitno naglasiti da je potreba preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje jedini održivi način. Pri tom će upravo ovakvi simpoziji pružiti informacije iz svijeta medicine te znanosti i tehnologije koje će pomoći stvoriti kvalitetan okvir za društveni angažman i brigu o vlastitom zdravlju.

Teme koje će ovogodišnji simpozij popratiti kreću se od održivosti zdravstvenih sustava, volontiranja u zdravstvenim ustanovama kao prijeko potrebnog oblika volonterskog rada, ICT tehnologijama i rješenjima te umjetnoj inteligenciji i robotici i njihovoj primjeni u zdravstvu.

Upravo temi umjetne inteligencije i robotike bilo je posvećeno prvo predavanje simpozija koje je održao doc.dr.sc. Sven Maričić koji se osvrnuo na ogroman napredak koji se ostvaruje na području umjetne inteligencije i robotike. Spomenuo je primjer projekta Google Duplex – AI programa koji može samostalno obavljati razgovore poput dogovaranja termina u frizerskom salonu, zatim projekt Hugging Robots (robota za grljenje) koji se već implementira u zemljama poput Danske i Japana te projekt koji se radi upravno na Medicinskom fakultetu u suradnji s Primorsko goranskom županijom – izrada pomagala za starije osobe , štapa za hodanje koji u sebi ima integrirani GPS sustav za praćenje, a posebno je pogodan za osobe s demencijom i drugim sličnim poremećajima.Najavio je i jednu zanimljivu novost. U srijedu 15.5 u 9 navečer će se u suradnji s projektom Moonbounce (projekt slanja informacija na Mjesečevu površinu) na Mjesec poslati ime projekta SEFAC.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!