Danas vrhunac toplinskog vala, osvježenje dolazi sutra

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu.

Zagreb – Danas je vrhunac toplinskog vala te je velika opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje duž Jadrana i u unutrašnjosti Hrvatske, stoga trebamo biti zaista oprezni. Imamo čak i crveno upozorenje koje se sutra pojavljuje na srednjem Jadranu, odnosno na splitskom području, pogotovo zato što će dan i dalje biti vruć, a i noću zbog juga temperatura će biti visoka, približavat će se čak vrijednostima od 28, 29 ili 30 stupnjeva, i to cijele noći, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Za vikend vrhunac toplinskog vala, pravo osvježenje stiže u ponedjeljak
Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta, rekao je, dodajući da promjena vremena dolazi već sa sutrašnjim danom, rekao je Tomislav Kozarić za HRT o vremenskoj prognozi idućih dana

Danas će u sjevernim krajevima ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju, Podravini biti mogući pljuskovi te će sjeverac okrenuti u poslijepodnevnim satima i osvježiti. Glavna promjena vremena zapravo dolazi sutra. I onda s tom promjenom, na sjevernom dijelu Jadrana te na zapadu i unutrašnjosti valja očekivati pljuskove s grmljavinom. Pritom može, kada taj hladni i nestabilni zrak dolazi nad ovu ugrijanu podlogu, biti i i jačeg grmljavinskog nevremena. Osim vrućine, koja će biti prisutna u Dalmaciji, pa i na istoku, valja računati na mogućnost nevremena i u zapadnim krajevima, rekao je Tomislav Kozarić za HRT o vremenskoj prognozi idućih dana.

Državni hidrometeorološki zavod izdao priopćenje
Tijekom vikenda stiže promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu. Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme, stoji u priopćenju DHMZ- a.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

Sutra će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će danas popodne biti u središnjim krajevima, i u noći na nedjelju, te u sutra ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti.

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu, stoji u prognozi HRT.

Izvor: HRT

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }