Deutsche Welle se raspisao o kampanji #ženeujavnomprostoru koju su pokrenule Riječanke Marinella Matejčić i Marija Trcol

Kampanja #ženeujavnomprostoru je prvenstveno borba zdravog tkiva društva protiv nasilja, ponajprije nad ženama, ali i nad drugim rodnim skupinama, kaže za DW Marinella Matejčić.

Rijeka – Kampanju s hashtagom #ženeujavnomprostoru koje su na Twitteru pokrenule dvije Riječanke Marinella Matejčić i Marija Trcol tema je i njemačkog javnog medijskog servisa Deutsche Welle. Žene u javnom prostoru je tematski blog u kojem žene masovno opisuju uznemiravanja koja doživljavaju u javnom prostoru.

– Pritom nisu bile posrijedi ispovijesti žena o najstrašnijim međuspolnim ili međurodnim iživljavanjima poput silovanja i premlaćivanja. Naprotiv, ovom prilikom su pažnju privukli oni raznorazni manji nasrtaji koji ustvari čine društvenu pozadinu seksualnog uznemiravanja. Najčešće ih ne registriramo kao poseban problem, niti kao društvo imamo stečeni refleks otpora spram njih. Prostačka dobacivanja, seksualne provokacije i nametanja, usputni lascivni komentari – to i koješta drugo slično tome zaredalo je u vidu citata i opisa iz pojedinačnih memorija i korisničkih profila preko tisuću žena, uz više od dva milijuna korisničkih pregleda tih objava kroz svega tjedan dana, govori se o ovom velikom riječkom pokretu na mrežnim stranicama portala Deutsche Welle.

Lavinu je pokrenula Riječanka Marinella Matejčić, aktivistica i freelance novinarka koja trenutačno radi u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke. Nakon objave Riječanke Marije Trcol, koja je opisala kako je grupa starijih muškaraca bila izuzetno vulgarna prema njoj samo zato što ima tetovaže, Matejčić je reagirala i pozvala druge žene da podijele svoja iskustva kako bi podigle svijest o problemima uznemiravanja i nasilja nad ženama. Tako su se pod #ženeujavnomprostoru masovno počela dijeliti iskustva.

– Nismo ni očekivale da će ovo zaustaviti takva iskustva. Cilj kampanje je osvještavanje, ohrabrivanje i osnaživanje žena kako bi javno progovorile o svojim iskustvima te jasno dale do znanja do je takav oblik nasilja nešto što ne smijemo tolerirati, kazala je za DW Marija Trcol.

– Meni je izuzetno drago što se pomalo razbija diskurs kako je ovo ‘rat žena protiv muškaraca’. Ovo je prvenstveno borba zdravog tkiva društva protiv nasilja, ponajprije nad ženama, ali i nad drugim rodnim skupinama, kaže za DW Marinella Matejčić i naglašava da su su ponosne na svaku ženu koja je progovorila o nasilju koje je doživjela:

– Kao i na svakog muškarca koji je priznao da mu ni njegova vlastita djela iz prošlosti nisu na čast, te sada aktivno radi na mijenjanju pozicije muškaraca u borbi protiv nasilja prema ženama iz pasivne u aktivnu, i to u svojim mikro-zajednicama.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!