Docent Nebojša Zelić: Hod za život u Rijeci potaknuo je jednu interesantnu reakciju i jednu vrlo opasnu

Nacionalni Hod za život osudio je organizatoricu riječkog Hoda za život zato što je izrazila mejnstrim stav Katoličke crkve o pobačaju. S druge strane, policija je spriječila Hod pijuna iako je to bio performans koji ni na koji način nije utjecao na Hod za život niti izazivao ikakvu prijetnju javnom redu i sigurnosti, upozorava docent s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Nebojša Zelić 

Rijeka – Docent Nebojša Zelić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci osvrnuo se na subotnja događanja koja su obilježila dva skupa, performans nekolicine riječkih umjetnika koji su odjeveni u pijune protestirali protiv Hoda za život na kojem su izrečene sramotne poruke.

– Hod za život u Rijeci potaknuo je jednu interesantnu reakciju i jednu vrlo opasnu. Interesantna reakcija je to da se nacionalni Hod za život odrekao riječke organizatorice. Ne zato što je ta žena djeci s autizmom davala da piju izbjeljivač ili što je organiziranjem ovogodišnjeg Hoda u Rijeci povećala rizik za infekciju koronom, već zbog njenih skandaloznih izjava o silovanim ženama. U tom činu je čudno to što je stav koji je iznijela ta žena isti stav kojeg je iznio profesor moralne teologije na čije riječi je nedavno podsjetio Dežulović u svojoj kolumni, napisao je Nebojša Zelić.

Kanonsko pravo

Naime, radi se o slučaju iz Brazila. Tamošnji katolički nadbiskup Recife Jose Cardoso Sobrinho iz crkve je izopćio sve liječnike koji su sudjelovali u pobačaju blizanaca koje je nosila devetogodišnjakinja. Djevojčica je ostala u drugom stanju nakon silovanja koje je počinio njezin očuh. Nadbiskup Recife Jose Cardoso Sobrinho iz crkve međutim nije izopćio i očuha silovatelja. To je naime u skladu s kanonskim pravom. Svi odrasli koji su dopustili i obavili pobačaj, rastumačio je Sobrinho, navukli su na sebe automatsku ekskomunikaciju.

– Radi se o automatskom isključenju, koje ne uzima u obzir okolnosti, nego sam čin protivan Božjim zakonima koji ne dopuštaju uništenje života ljudskom rukom. Tko napravi takvo djelo, već je isključen iz Crkve. No postoji jednostavan način obustave ekskomunikacije, a to je ispovijed kod svećenika ovlaštenog za takve oproste. Mjesni biskupi, primjerice u korizmi, mogu dati ovlast svim svećenicima za takav oprost. To je strog propis, ali nije tako strašan, komentar je za Slobodnu Dalmaciju brazilski slučaj dr. fra Luka Tomašević, predavača moralne teologije na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Docent Nebojša Zelić

Napominje kako se Crkva drži takvog propisa, jer život po njezinu nauku nema alternativu.

– Pod automatski ekskomunicirane potpadaju i svi koji su podupirali, pomagali i izveli abortus, dakle i medicinsko osoblje. Premda je do začetka djeteta došlo nasilnim činom, život se mora spasiti, ne smije se prekinuti ljudskom odlukom, stav je Crkve, rastumačio je fra Luka Tomašević.

– Kanonski zakon silovanje karakterizira kao čin protiv ljudskog dostojanstva i pravednosti. Po moralnoj teologiji spada u najteže grijehe, naziva ga se gnusnim grijehom nedostojnim čovjeka. Za silovatelja nema automatske ekskomunikacije, jer se radi o činu različitom od abortusa. Abortus se smatra izravnim oduzimanjem života ljudskim utjecajem, jednakim ubojstvu, objasnio je fra Luka.

Hod pijuna

Manje više slično je ove subote poručeno s riječkog Hoda za život, što je izazvalo gomilu oštrih kritika u hrvatskoj javnosti, čak se i Nacionalna koordinacija Hoda za život ogradila od takvih stavova, ali koji, kako primjećuje i Zelić, uopće nisu u kontradikciji s crkvenom praksom.

– Drugim riječima, nacionalni Hod za život osudio je organizatoricu riječkog Hoda za život zato što je izrazila mejnstrim stav Katoličke crkve. Interesantno bi bilo čuti što nacionalni odbor Hoda za život misli o tom nauku Katoličke crkve, pita Nebojša Zelić koji u svom osvrtu na subotnja događaja primjećuje još jednu vrlo zanimljivu situaciju. On kaže da se radi o opasnom presedanu.

– Također, interesantno bi bilo čuti osjećaju li se riječki hodači koji su i katolici možda pijunima u cijeloj toj priči? Odgovor na drugo pitanje nećemo dobiti jer je uslijedila vrlo opasna reakcija policije koja je spriječila Hod pijuna iako je to bio performans koji ni na koji način nije utjecao na Hod za život niti izazivao ikakvu prijetnju javnom redu i sigurnosti. Policija ne samo da je spriječila njihov performans nego ih je privela i dva sata držala u policijskoj stanici. Nije uopće jasno kojim povodom. Možda će sve stvari biti puno jasnije kad zavlada kanonski zakon, naglasio je Nebojša Zelić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!