Domaći aforizmi ponovo žive

Grupa zaljubljenika u čakavski govor, u protekle dvije godine, odlučila je vratiti zaboravljene domaće aforizame u našu svakodnevnicu

Matulji – U domaćem govoru postoji niz aforizama. Oni žive kroz situacije, govor, komunikaciju, ali sve manja zastupljenost čakavštine u svakodnevnom govoru učinila je da aforizmi polako gube svoje mjesto, nestaju, da se zaboravlja njihova važnost i značenje.

Grupa zaljubljenika u čakavski govor, u protekle dvije godine, odlučila je vratiti zaboravljene domaće aforizame u našu svakodnevnicu, kroz inovativan projekt očuvanja i njegovanja kulturne baštine – šest serijala video uradaka i predstavu ‘Oštija’ koja oživljava domaću riječ.

Kroz kratku konverzaciju aforizmi ponovo ožive i podsjete nas na svoje značenje. Uz glumce, atmosferu, ambijent, komediju i spontanost, video uradci prilagođeni su današnjim načinima komunikacije na smartfonima, tabletima, kompjuterima i društvenim mrežama. Više od tri tisuće pratitelja projekta, više tisuća pregleda pojedinog videa, uz rekordno posjećenu predstavu ‘Oštija’ na Kastafskom kulturnom letu u Kastvu u protekle dvije godine, svjedoči da publike za ovaj kreativni kulturni projekt ne nedostaje, da publika želi čuti domaći aforizmi.

Kroz natječaj Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Kastva, projekt ide dalje. Novi video filmovi su spremni da još jednom ožive našu nepravedno zapostavljenu čakavštinu. Glumci i organizatori projekta su Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta, Damjan Grbac, a za video realizaciju zaslužni Igor Modrić, Robert Kalčić, Novinet.tv – ProRec.

Projekt počinje u subotu 26. lipnja 2021. s početkom u 8 sati i traje svakodnevno sve do 1. srpnja 2021. i biti će, kao i do sada, predstavljen putem profila na društvenim mrežama i YouTube kanala.