Domaći filmovi najgledaniji u Art kinu tijekom 2019. godine

“Dnevnik Diane Budisavljević” najgledaniji je film u Art kinu u prošloj godini, slijedi ga “Koja je ovo država” i “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”

Rijeka – Prelazeći brojku od pedeset pet tisuća posjetitelja Art-kina u 2019. godini, prva tri mjesta po gledanosti u riječkom kinu u protekloj godini uvjerljivo zauzimaju domaći filmovi: Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević na prvom mjestu s 2.090 gledatelja, Koja je ovo država Vinka Brešana s 1.919 gledatelja i Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine na trećem mjestu s 1.338 gledatelja. Rezultat je to godišnje analize posjećenosti Art-kina koje proteklih jedanaest godina posebnu pažnju posvećuje upravo domaćem filmu i njegovoj promociji.

Izrazito nam je drago vidjeti da naša publika s takvim zanimanjem prati domaću filmsku produkciju i da taj interes raste iz godine u godinu. Art-kino od svojih početaka gledateljima nastoji približiti rad naših filmaša, a u tom se smislu praksa organiziranja posebnih premijernih prikazivanja hrvatskih i regionalnih filmova te popratnih programa poput Kave s autorom pokazala izrazito uspješnom. Na riječke premijere filmova u Art-kinu redovito pristižu brojni članovi filmskih ekipa – redatelji, producenti, scenaristi, glumci i snimatelji – i to su lica koje naši gledatelji već znaju, s njima imaju priliku razgovarati te njihov rad prepoznaju i prate. A zadovoljstvo počiva i na drugoj strani – filmske djelatnike redovito vesele riječke premijere njihovih filmova u Art-kinu i poseban interes naše publike. Mnogi nam kažu da smo po tome prepoznatljivi u Hrvatskoj i to nas izrazito veseli, kaže ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Da Art-kino svojim angažmanom oko domaćeg filma može biti primjer drugima, kaže autorica najgledanijeg filma u Rijeci u protekloj godini, redateljica Dana Budisavljević.

Presretna sam jer ovaj rezultat pokazuje da je bila dobra odluka prihvatiti poziv Art-kina Croatia da s Dnevnikom Diane Budisavljević otvorimo jesensku sezonu kina. Zahvaljujemo što su prepoznali naš trud da film dođe do što većeg broja publike i neizmjerno nam u tome pomogli. Slobodanka Mišković i njena ekipa promišljenim i kvalitetnim radom vode ovu kulturnu instituciju u potpunosti opravdavajući smisao javne ustanove koja energiju i znanje posvećuje domaćem i europskom filmu, razvoju publike, radu s mladima i brojnim drugim skupinama. Tri domaća filma na ljestvici najgledanijih su, nadam se, i poticaj HAVC-u i distributerima da jače ulazu u promociju domaćih naslova. Želim Art-kinu Croatia i EPK 2020 najluđu i najbolju godinu, u kojoj ću i ja ove godine biti česti gost, kazala je Dana Budisavljević.

Izuzev tri vodeća filma, tijekom 2019. godine na repertoaru Art-kina bilo je još mnoštvo domaćih i regionalnih filmova: Sam samcat Bobe Jelčića, Mali Antonija Nuića, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, Dom Darija Pleića, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, Ljetnikovac Damira Čučića, Kula smrti Bernardina Modrića, Izbrisana Mihe Mazzini, IKEA for YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, Teret Ognjena Glavonića, Prazni sati Mate Ugrina, Glumim, jesam Miroslava Mandića i Tusta Andreja Korovljeva,

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org