Đurđevdan u OKC Palach – Stižu VINS, Če bo bo, če na na! i dr. Smeđi šećer @ Rijeka

– Cijelu večer dugo slavimo te proljetne pupoljke u večeri nabijenoj iskonskim glazbenim izričajem. Pozivamo sve one koji čvrsto stoje na zemlji da tu večer odlijepe s nama u stratosferu nošeni nekim drevnim melosom duboko utkanim u slavensku soničnu genetiku, javili su iz Palacha.

Rijeka – Omladinski kulturni centar Palach organizira u petak, 27. travnja proljetnu etno fiestu povodom Đurđevdana, blagdana koji se obilježava 23. travnja. Natupit će VINS, Če bo bo, če na na! i dr. Smeđi šećer.

– Cijelu večer dugo slavimo te proljetne pupoljke u večeri nabijenoj iskonskim glazbenim izričajem. Pozivamo sve one koji čvrsto stoje na zemlji da tu večer odlijepe s nama u stratosferu nošeni nekim drevnim melosom duboko utkanim u slavensku soničnu genetiku, javili su iz Palacha.

VINS je vokalno-instrumentalna neformalna skupina građana i građanki koje promiču vrijednosti upjevavanja i pjevanja te stvaranja interdisciplinarnih veza glazbe i ostatka svijeta. Zborsko pjevanje pomaže glavobolji, dokida razne oblike depresije, podiže opću fizičku spremu i kvalitetu zvučanja jedinke dok pjeva solo ili u društvu. VINS od njegovih samih početaka 2014. godine vode Maja Bolić i Tajana Josimović u sklopu Prostora Plus, otkada je zbor uvježbao razne tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta, a ponekad ih je, osim za vlastiti gušt, izvodio i za publiku. Nekad su to privatne fešte, nekad glazbena događanja, a ukazuju se i na građanskim akcijama i prosvjedima.

Če bo bo, če na na! je šesteroročlani bend iz Rijeke i Varaždina koji svira vlastite prepjeve tradicionalnih napjeva iz Hrvatske (međimurske, podravske), Makedonije, Srbije, romske tradicionalne napjeve i Bosne (sevdalinke). Bend djeluje tek godinu dana svirajući na ulicama i uličnim festivalima (Špancirfest) ali sve češće imaju zapažene nastupe u klubovima diljem Hrvatske (Rijeka, Zagreb, Rab, Silba), Bosne (Sarajevo) i Srbije (Novi Sad, Beograd). Osim djelovanja u Če bo bo, če na na!, njegovi članovi su angažirani u promidžbi etno glazbe u raznim projektima (Veja) te psychodelic i experimental rock (Wuná). Vokal: Tena – Antonija Torjanac, Gitara: Elvis Devčić, Djembe: Dorijan Šikić, Violina: Ivan Valušek, Perkusije, hang drum: Aleksandar Puača, Bas, kontrabas: Sebastijan Demark.

Dr. Smeđi Šećer je istraživač izgubljenih stranica glazbene prošlosti i majstor vinilne selekcije. Zakopan do grla u off scenu popularne glazbe, ovaj sonični arheolog prebacuje preko ruku i ušiju tone glazbe ne bi li pronašao sve ono što nismo mogli ni pomisliti da je pohranjeno tokarskim nožem u utore gramofonskih ploča. Bezvremensko, progresivno, ogoljeno i iskreno do bola. Dva gramofona, jedan čovjek i kilometri utora s originalnim glazbenim idejama.

Vrata Palacha se otvaraju u 21 sat, a upad je 30 kuna.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }