Dva dana posvećena naslijeđu: Festival europske kratke priče predstavit će iznimne autore @ Rijeka

Uz Rijeku, FEKP se održava i u Zagrebu, a riječki program Festivala europske kratke priče dio je Kuhinje, programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Rijeka – Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, tijekom naredna dva dana u Rijeci će predstaviti niz zanimljivih autora i aktivnosti. Uz Rijeku, FEKP se održava i u Zagrebu, a riječki program Festivala europske kratke priče dio je Kuhinje, programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Tako će sutra, u srijedu 30. svibnja u 18 sati na Odsjeku za anglistiku Sveučilišta u Rijeci gostovati Jan Carson i Carys Davies, a razgovor s njima moderirat će Antonija Primorac i Aidan O’Malley. Program će se nastaviti u 19 sati kada će u OKC Palach u programu “Pisati o sebi” gostovati Zoran Ferić i Damir Urban. Kada pišemo, ili možda: kad to ne pišemo o sebi? Nesporazumi oko udjela autobiografskog u priči ili pjesmi česti su i ne prestaju, baš kao ni fascinacija i nagađanje oko pitanja: što nam tekst govori o svome tvorcu? O privatnosti u tekstu, o tome kako se i koliko daju svaki u svojoj umjetnosti u doba površnog čitanja i eskalacije doslovnosti s Vladimirom Šagadinom razgovarat će dvije domaće zvijezde.

Na istom mjestu od 20.30 sati počet će čitanje priča o naslijeđu, koje je i centralna tema ovogodišnjeg Festivala. Čitat će Jon Carson, Rachida Lamrabet, Ignacio Martinez de Pison, Ben Okri, Zoran Pilić i Suzana Trantik.

Riječki dio FEKP-a nastavit će se u četvrtak, također u Palachu, u 19 sati. Tada će se održati razgovor na temu “Izgubljeno nasljeđe? Iskustvo (s) margine” na kojem će gostovati Franko Dota i Nora Verde, uz moderiranje Marije Ott Franolić.

– U više-manje uniformnom svijetu upravo nam perspektive Drugih u živote mogu unijeti dašak kritičnosti, mašte i inovativnosti. Marginalizirani su prisiljeni ne samo razmišljati o promjenama koje bi se trebale dogoditi da se prestanu osjećati građanima drugoga reda već tu različitost svakodnevno živjeti. No kako čuvamo i pamtimo njihova iskustva? Kako ćemo bogatu povijest marginaliziranih uvesti u arhive, školske programe, na fakultete, u svakodnevicu? Kako olakšati novim generacijama Drugih da ne počinju ispočetka? O tim i drugim pitanjima razgovarat će povjesničar Franko Dota i hrvatska spisateljica Nora Verde, kazali su organizatori.

In the more or less uniform world, the perspectives of the Others are the ones that can bring a breath of criticism, imagination and innovation. The marginalized are forced not only to think about the changes that should take place in order to stop feeling like the second-class citizens, but to be allowed to live their difference. But, how do we keep and remember their experiences? How are we going to introduce the rich history of the marginalized into archives, school curricula, universities, our everyday life? How to make it easier for the new generations of the Others, so that they don’t have to start all over again? These and other questions in a conversation with the historian Franko Dota and  the Croatian author Nora Verde.

Nakon razgovora, prijeći će se na čitanje priča o naslijeđu, a gostovat će Carys Davies, Carlos Fonseca, Flavio Soriga, Andrija Škare i Inge Žolude.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!