Edi Kučan oživio je bolesnika na samrti kojeg na životu više nisu držali ni aparati

Direktor 3. maja Edi Kučan predložen je za godišnju nagrada Grada Rijeka. Predložio ga je Primorsko-goranski savez koji u svom obrazloženju kaže da upravo on sa suradnicima potpisuje program pokretanja proizvodnje u škveru koji je dobio povjerenje Vlade, vjerovnika i radnika

Rijeka – Pulsko brodogradilište Uljanik je propalo, riječko brodogradilište 3. maj je, kako sad stvari stoje, spašeno. Opstanak 3. maja zasluga je njegovog direktora Edija Kučana. Kučanova direktorska sudbina u 3. maju je poznata. Smijenjen je, ili je potjeran, kad su Puljani kupili Riječane. Kučan se vratio na funkciju direktora, ili su ga vratili, kad su pulski brodograđevni maheri potjerani iz 3. maja i kad su Gianni Rossanda & Co. završili u istražnim zatvorima. Saldo njihovog poslovanja u Rijeci i Puli bolje da ne znamo.

Time su Kučanove zasluge znatno veće; oživio je polu-mrtvaca, bolesnika na samrti kojeg na životu više nisu držali ni aparati. Škver nije više davao puls, škverani su bili gladni. Organizirani su humanitarni koncerti, skupljala se za radnike pomoć i hrana, sad oni pomažu drugima.

U čemu je tajna Kučanovog uspjeha naravno ne znamo, ali s balkona vidimo da se dizalice u 3. maju okreću, opet nešto dole bruji i drnda, novine pišu da se knjiga narudžbi puni. Uglavnom radnici grade i dovršavaju brodove. Je li to prividi ili naš 3. maj doista ima dobru poslovnu perspektivu, unatoč svima onima koji su govorili da Kinezi grade jeftinije brodove, pokazat će vrijeme. Dotad treba čestitati Primorsko-goranskom savezu što su predložili gospodina Kučana za godišnju nagradu Grada Rijeke.

– Upravo je program pokretanja proizvodnje u brodogradilištu 3. maj koji je izradio Edi Kučan sa suradnicima sredinom 2019. dobio potporu Vlade Republike Hrvatske, Odbora za brodogradnju i industriju Europske komisije. Ali i vjerovnika koji su uložili značajna sredstva u novogradnje koje su bile započete ili u određenoj fazi proizvodnje tako da je proizvodnja pokrenuta uz sve teškoće s kojima se ta tvrtka i dalje nosi i preživljava. Niz blokada i ovrha rješava se u hodu uz sve teškoće i probleme, a povjerenje koje zaposlenici i naručitelji, kao i Vlada Republike Hrvatske i vjerovnici imaju u čelnog čovjeka brodogradilišta ulijevaju nadu da bi ova brodograđevna citadela trebala preživjeti ovu agoniju i uskoro stati na vlastite noge i nadalje na navozima na Kantridi proizvoditi brodove i sve što je uz to potrebno. Uz ovaj svoj golemi stručni rad u proizvodnji gospodin Kučan radi i kao predavač za znanstveno područje tehničkih znanosti, polje strojarstvo, znanstvena grana brodsko strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci i odgaja nove generacije zaljubljenika u brodove koji bi trebali nastaviti djelo vrijednih radnika stoljetnog brodogradilišta 3. maj, stoji u obrazloženju za nagradu kojeg potpisuju članovi Gradskog vijeća Grada Rijeke, Tea Mičić Badurina, Ana Trošelj i Koraljko Pasarić.