Ekipa koja organizira ‘brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja’ sada ima još luđu ideju – Ukidanje crvenog na semaforu

Stres koji uzrokuje crvena boja, koja od nas autoritativno zahtjeva da postupamo upravo kako ona kaže, podjeća nas na neka davna, odveć represivna vremena, poručili su članovi ovog kolektiva, ostavivši mogućnost i alternative.

Rijeka – Umjetnički kolektiv Aupičku iz Rijeke, koji je nedavno dobio značajnu pozornost najavom da za Valentinovo organiziraju ‘Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja’, danas je nastavio sa zanimljivim idejama…

– Ove ćemo godine konačno, upravo na dan ljubavi, iz kolektivnog sjećanja izbrisati najveći izvor mržnje utkan u svako hrvatsko biće – sjećanje na Jugoslaviju. Spominjanje ove zločinačke tvorevine preko noći će izbačeno iz knjiga, užbenika i radnih bilježnica za osnovnu i srednju školu, a vrijeme proteklo između ’45. i ’90. ostati će zapamćeno kao ono-o-kojem-se-ne-govori. Simboličnim izvođenjem gimnastičke zvijezde iz uma će svakog okupljenog poštenog domoljuba nestati i najmanja uspomena na doba najvećeg mraka ikad zabilježenog nakon otkrića vatre, a nestati će i mrske građevine iz tog perioda, kao što su Titov most, tunel Učka i čitavo Škurinje, naveli su o inicijativi brisanja Jugoslavije.

No, danas su odlučili otići i „korak dalje“, pa predložiti i micanje provokativne crvene boje s javnih površina. Stoga su uputili dopis odjelu za komunalni sustav Grada Rijeke zahtjevajući da se, Prema Zakonu o javnim cestama (“Narodne novine”, broj 100/96) te organizacijskom ustroju KD Rijekapromet, ukine crveno svijetlo na semaforima u Rijeci, ali i čitavoj Republici Hrvatskoj.

– Stres koji uzrokuje crvena boja, koja od nas autoritativno zahtjeva da postupamo upravo kako ona kaže, podjeća nas na neka davna, odveć represivna vremena, poručili su članovi ovog kolektiva, ostavivši mogućnost i alternative.

Naime, ukoliko bi u Gradu Rijeci smatrali da je crvena boja neophodna kako bi putem trauma zaustavila vozila, može ju se zadržati, ali samo ako bi se žuta i zelena boja zamijenile bijelom i plavom, s dekorativnim pleterom na bijelome polju, „kako bi traumu zabrane slobode kretanja zamijenila sloboda koju nam pruža naša prekrasna zastava“.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!