[FELJTON] Žene koje su obilježile Rijeku: Ada Felice Rošić

Autor: Ana Šumanović 09.03.2023

wp-content/uploads/2020/09/FIUME-FANTASTIKA-IZLO%C5%BDBA-KORZO-14-09-2020-02.jpgRobna kuća Korzo

Po stjecanju diplome, vraća se u Rijeku, zajedno s kolegicom, Zagrepčankom Nadom Šilović te projektira jedne od najprepoznatljivijih zgrada Rijeke.

Žene su u arhitektonsku profesiju, kao i u mnoge druge javne djelatnosti, ušle puno kasnije od muškaraca. Premda od 19. stoljeća češće susrećemo imena profesionalnih projektantica i teoretičarki arhitekture, žene su u ovoj struci postale zaista djelatne i priznate tek u drugoj polovici 20. stoljeća. U Rijeci, prva žena, koja je pripadala prvoj generaciji fakultetski obrazovanih arhitektica, bila je Ada Felice Rošić, odrasla na Vežici, a diplomirala na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Po stjecanju diplome, vraća se u Rijeku, zajedno s kolegicom, Zagrepčankom Nadom Šilović te projektira jedne od najprepoznatljivijih zgrada Rijeke. Kada su stigle u Rijeku dočekala ih je teška poratna situacija. Grad se još uvijek oporavljao od ratnih šteta, a povrh toga suočavalo se i s naglom emigracijom stanovništva talijanske narodnosti, među kojima i cijenjenih civilnih inženjera.

wp-content/uploads/2018/04/kozala-neboderi.jpgNeboderi na Kozali

U Rijeci je tada tako vladala nestašica stručnog kadra i tu uskaču Neda i Ada, koje, kao što je to tada obično bilo, popunjavaju radna mjesta odsutnih muškaraca, na takozvanim „muškim“ poslovima, i pokazuju kako ih mogu raditi jednako dobro. Paralelno s odlaskom velikog broja stanovništva, u grad je i dolazilo mnogo ljudi, što radnika i radnica koji su sa sela dolazili zbog posla, ali i obitelji željnih gradskog života, a arhitektice su zajedno su projektirale stambene objekte duž Ulice Janka Polića Kamova te u Strossmayerovoj ulici. Nada se nakon projekata vratila u Zagreb, a Ada je nastavila s radom u Rijeci.

Od 1958. do 1975. godine vodila je GP Primorje te je zaslužna za brojne gradnje u istarsko - kvarnerskoj regiji, od kojih neke zbog neistraženosti nisu niti atribuirane. Projekti Ade Felice Rošić s kojima se svakodnevno susrećemo su Robna kuća Korzo i zgrada Trgovačke i tekstilne škole kao prvi primjer trgovačke kuće i jedine zgrade u Rijeci izgrađena s namjenom srednjoškolskog obrazovanju.

Međutim, njen najimpozantniji rad su veliki stambeni neboderi na Kozali, koji su i danas među prvim vizualnim utiscima brojnih turista i samih Riječana/ki. Ada Felice Rošić preminula je u Rijeci 2013. godine.

[FELJTON] Žene koje su obilježile Rijeku - Karolina Riječka

[FELJTON] Žene koje su obilježile Rijeku: Grobničke mlikarice

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...