[FOTO] Ogulinsko jezero ljubavi

Autor: Sanja Tumara 24.11.2022

smitovo_jezero_2020__2_

Šmitovo jezero nalazi se na padinama Velike Kapele, a ima oblik - srca! Legenda kaže da je u njemu živio, ni manje, ni više, nego – zmaj!

Ogulin – Kad pomislite da vas ništa oko vas ne može ostaviti bez daha, zaustavite na trenutak tu misao i onda polako zaboravite na nju. A zatim se zaputite prema Ogulinu… Jer ondje vas čeka – ljubav. Točnije, srce, a srce je, svi znamo, simbol ljubavi.

smitovo_jezero_2020__3_

Za Otok ljubavi u Pašmanskom kanalu, otočić Galešnjak u obliku srca, vjerojatno ste već čuli, a još vjerojatnije vidjeli njegovu fotografiju na nekoj od platformi. No, jeste li čuli za Šmitovo jezero?

To su u stvarnosti dva mala spojena jezera, Malo i Veliko, a ako ovo prvo, Veliko, pogledate iz određenog kuta, jasno ćete vidjeti – srce! Mjesto je to na kojem je i ono bitno očima vidljivo pa ako vam nedostaje malo ljubavi, priroda će vam je ovdje ponuditi.

Dakle, petnaestak minuta od Ogulina mjesto je na kojem ćete poželjeti ostati, osjećati se poput djeteta u slastičarnici ili trgovini igračaka, učinit će vam se da je vrijeme stalo ili to samo mi poželimo, kako bismo što duže uživali u ovom divnom prirodnom fenomenu. Šmitovo jezero toliko je lijepo i njegovo srce je tako nestvarno, da ga poželiš satima samo gledati.

smitovo_jezero_2020__4_

Raniji mu je naziv bio Zeleno jezero, a kada ga vidite, bit će potpuno jasno i zašto. Puno je riba, čak i pozamašnih primjeraka, ali ribolov je naravno – zabranjen. Jer kakvo bi to jezero ljubavi bilo, da dopušta – ubijanje?! Barčica i drvena rivica zgodni su detalji, baš kao i klupice uz jezero, na kojima možete sjediti i razmišljati o tome kako je sjajna ideja što ste posjetili Šmitovo jezero.

Legenda kaže da je u Šmitovom jezeru živio zmaj. Mi ga vidjeli nismo, osim „upozorenja“ da mu je to stanište, ali možda vi budete bolje sreće… Zbog zmaja je Jezero jedna od točaka na Ruti bajki naše velike Ivane Brlić Mažuranić, rodom baš iz Ogulina. Možda mi odrasli ne vjerujemo u bajke, ali svi možemo doći do Šmitovog jezera i osjećati se kao dio neke Ivanine bajke barem na trenutak. Divan je to osjećaj, probajte...

pocket icon

Ogulinsko jezero ljubavi

Više sa portala torpedo.media ...