[GORSKO SRCE HRVATSKE] Od Frankopana do Harryja Pottera

Autor: Sanja Tumara 17.11.2022

stara_susica_gorski_kotar_ravna_gora__2_

Stara Sušica nije samo dvorac, to je i Centar za Velike zvijeri, ali i divna šuma koja samo čeka da je istražite.

stara_susica_gorski_kotar_ravna_gora__5_

Stara Sušica – Stara Sušica. Mjesto u sklopu Općine Ravna Gore, na putu prema Vrbovskom. Prva je asocijacija svima – frankopanski dvorac. Mnogi od nas starijih ondje su barem jednom boravili u sklopu Škole u prirodi ili u kolonijama, tako popularnim u nekim davnijim vremenima. Tko zna koliko je malih Riječanki i Riječana baš u Staroj Sušici prvi put stalo na skije i poželjelo postati Bojan Križaj, jer tada još nismo znali da ćemo se jednom radovati uz Janicu i Ivicu.

stara_susica_gorski_kotar_ravna_gora__4_

Dvorac je, ipak, išao u korak s vremenom pa je u njemu bila održana Škola magija za sve ljubitelje Harryja Pottera i svijeta čarobnjaka. Dakle, dug je put dvorac prošao – od Frankopana do Azkabana, mogli bismo reći, ali bitno je da se čarolija zadržala.

Relativna novost u Staroj Sušici je Centar za posjetitelje Velike zvijeri, kojem je cilj razvijati svijest o važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti. Ako se, slučajno, pitate koje zvijeri – to, naravno, medvjed, vuk, ali i ris, službeno eurazijski ris.

stara_susica_gorski_kotar_ravna_gora__6_

Preko puta dvorca krasna je crkvica, svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika Stare Sušice. U vrtu su i klupice pa mi znatiželjnici možemo počinuti prije nastavka puta, ali i uživati u pogledu na kapelicu i na dvorac.

Nemojte samo otići nakon što obiđete to dvoje, prošećite okolo, spustite se cestom do Sušice, prošećite prema šumi, upijajte goranske boje i uživajte u nepomućenoj tišini. I da završimo u stilu podizanja svijesti – neka jedino što će iza vas u šumi ostati budu – vaši otisci. Odlično će se uklopiti s otiscima mede, vuka i risa. Možda recimo rumunjskog risa Dorua, koji voli lutati i po Sloveniji…

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...