[VIDEO FELJTON] SPASIMO RIČINU Iva Korbar – Što ako Rječina jednog dana prestane teći?

Autor: Nikola Cvjetović 24.01.2022

Iva_Korbar_Vlastic_spasimo_recinu__1_

- Iva je ušla u srž Rječine te nam iznosi sve njene probleme s težnjom da probudi svijest problema skrivenog od očiju javnosti. Što ako Rječina jednog dana prestane teći?

Rijeka - U suradnji s našim 'sestrinskim portalom' Lanterna-magazin.net donosimo serijal koji u fokus stavlja našu Ričinu. Razgovore i video priče snimio je naš Marin Aničić koji je svoj reporterski rad udružio s aktivistima iz udruge Spasimo Ričinu. Što se sve događa oko Ričine, tko ju i zašto želi uništiti, što se jioš u njoj zanimljivog skriva te zašto je potrebno svaki atom snage dati za njezinu zaštitu, donosimo kroz petnaestak priča, a prvu nam otvara Iva Korbar, izvedbena umjetnica iz Zagreba koja ujedno radi i kao turistički vodič u prirodi, a ispričala nam je svoju priču o ljubavi prema Rječini.

Iva_Korbar_Vlastic_spasimo_recinu__2_

Naime, Iva Korbar svojim aktivizmom pokušava buditi svijest o važnosti rijeke, rijeke koja daje život Gradu koji teče. Do kad će teći ukoliko se realiziraju projekti koji Rječini vise nad glavom, kao što je akumulacijska brana, pitanje je. Uz pomoć Građanske inicijative Spasimo Ričinu, a djelovanjem kroz kreativnu platformu Ljubav za Ričinu Iva pokušava dokučiti što je pošlo po krivu, zašto je ova rijeka zanemarena bez obzira na svoju geološku, biološku, povijesnu i kulturnu vrijednost. Iva je ušla u srž Rječine te nam iznosi sve njene probleme s težnjom da probudi svijest problema skrivenog od očiju javnosti. Što ako Rječina jednog dana prestane teći?

S Ivom smo razgovarali na edukativnom pikniku naslovljenom “Rijeka, ja” u Vlaštiću na rečini gdje smo susreli još interesantnih ljudi. Zorica Zoretić iz Zoretići također članica Građanske inicijative “Spasimo Ričinu” nam je govorila o životu uz Rječinu i problemima koji muče samu rijeku. Dr. sc. karstologije, Ivo Lucić, nam je objasnio što je to Dinarski krš te koja je uloga i važnost Rječine za ovaj kraj, kakvi su iracionalni strahovi koje sa sobom prenosi s koljena na koljeno stanovništvo ovog najvećeg krša u Europi.

VIDEO

Više sa portala torpedo.media ...