Festival mentalnog zdravlja Mentalfest ove se godine bavi mentalnim zdravljem mladih

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest 2018. prilika je da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

Rijeka – Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja jučer je u Rijeci s radom započelo treće izdanje Mentalfesta – festivala mentalnog zdravlja. Ovogodišnji je Mentalfest fokusiran na mentalno zdravlje mlađeg dijela populacije.

Festival je otvoren okruglim stolom pod nazivom „Mladi i mentalno zdravlje u promjenjivom svijetu“. Sudionike okruglog stola pozdravili su Alenka Vondra Butigan u ime Doma Turnić, organizatora manifestacije, dok su se skupu u ime partnera u organizaciji obratili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku PGŽ-a Dragica Marač te Saša Uljančić iz Medicinske škole Rijeka.

Govornice na ovom okruglom stolu složile su se kako se problematici mentalnog zdravlja mladih treba pristupati s posebnom pažnjom, svjesni činjenice da zbog činjenice da se njihov organizam nalazi u razvoju ne smiju koristiti isti terapijski postupci kao kod odraslih.

Dr.sc. Mirjana Graovac, psihijatrica riječkog KBC-a koja se specijalizirala za dječju i adolescentnu psihijatriju, iz svog je bogatog iskustva istaknula kako u radu s djecom i mladima s mentalnim bolestima nezaobilazno mjesto ima psihoterapija, dok se psihofarmaci, odnosno lijekovi s učinkom na psihičko stanje, uključuju ovisno o stručnoj procjeni liječnika. Dr. Graovac je naglasila kako u liječenju djece i mladih veliku ulogu ima njihov razvoj, vodeći se činjenicom da je neuroplastičnost mozga, sposobnost mozga da se oporavi i ponovno izgradi, u značajnim opadanju s približavanjem kraja adolescencije te je vrlo važno što ranije dijagnosticirati bolest i započeti s liječenjem. Što ranijim uključivanjem djece i mladih u terapiju, mogu se izbjeći ozbiljnije psihičke poteškoće u odrasloj dobi, u čemu je nezaobilazna uloga roditelja, bez kojih se ne može započeti liječenje ni dati lijekove.

Stručnjakinja za Otvoreni dijalog i sistemsku obiteljsku terapiju, Slobodanka Popović istaknula je kako iskustvo njezinog rada pokazuje kako je terapeutski postupak puno brži i učinkovitiji kada se u njega uključe svi, od roditelja preko škole do socijalne službe.

Dr.sc. Jasminka Zloković s Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta istaknula je kako odrasli imaju obvezu pomoći djeci i mladima da postanu sretne, zdrave i uspješne odrasle osobe, naglašavajući kako su rizici za njihovo mentalno zdravlje u suvremenom društvu mnogostruki, od siromaštva preko nasilja do izostanka aktivne uključenosti roditelja u odgoj djece.

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest 2018. prilika je da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći. Stoga je pripremljen bogat program, koji se nastavlja danas u 18 sati otvaranjem izložbe fotografija Željka Maletića „Tko je ovdje normalan?“.

Bogat program festivala traje do 13. listopada, a od niza aktivnosti koje će se događati kroz tjedan ističu se mini simpozij o izazovima mentalnog zdravlja za mlade ljude, korisnička konferenciju o uslugama mentalnog zdravlja, živa knjižnica u Book caffeu „Dnevni boravak“, forum o nenasilju te događaj: „Ludo, ali moguće”, kojim će završiti Mentalfest u Domu Turnić.

Cjelokupni program festivala možete vidjeti na sljedećem linku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!