ERSTE AD

Fontane na Jadranskom trgu u zelenom povodom obilježavanja Međunarodnog dana Phelan McDermid sindroma

Rijeka će se i ove godine, na inicijativu Udruge GENOM, pridružiti obilježavanju Međunarodnog dan Phelan McDermid sindroma te će u znak podrške djeci rođenoj s tim rijetkim genetskim sindromom i njihovim obiteljima osvijetliti zelenim svjetlom fontane na Jadranskom trgu

Rijeka – U petak 22. listopada 2021. godine, u večernjim satima (18.00 sati), fontane na Jadranskom trgu bit će osvjetljene zelenom bojom povodom Međunarodnog dana Phelan McDermid sindroma koji se u cijelom svijetu obilježava upravo 22. listopada s ciljem podizanja društvene svijesti o postojanju ovog rijetkog genetskog sindroma.

Phelan McDermid sindrom je rijedak genetski poremećaj koji nastaje u začeću a donosi nestanak gena na 22 kromosomu. Posljedice su višestruka oštećenja zdravlja: sniženi mišićni tonus, nerazvijen govor, od umjerenih do teških intelektualnih teškoća, poremećaj autističnog spektra, limfedem, gastrorefluks, epilepsija, narušena termoregulacija te mnoga druga teška stanja.
U svijetu je prema dostupnim informacijama iz službenog registra upisano 2756 osoba, dok Hrvatska bilježi 13 obitelji.

Rijeka će se i ove godine, na inicijativu Udruge GENOM, pridružiti obilježavanju Međunarodnog dan Phelan McDermid sindroma te će u znak podrške djeci rođenoj s tim rijetkim genetskim sindromom i njihovim obiteljima osvijetliti zelenim svjetlom fontane na Jadranskom trgu.

Ovo je četvrti po redu Međunarodni dan Phelan McDermid sindroma koji se prošle godine u svijetu obilježio upravo tako što su poznate građevine, mostovi, katedrale, fontane od Zagreba, Pariza, New Yorka, Londona, Berlina, pa sve do Sydneya bile osvjetljenje zelenom bojom.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }