FOTO Astronomski centar Rijeka – Jedinstveni prostor u Hrvatskoj i Europi nudi pogled na grad i na zvijezde

Znate li da su sa ove zvjezdarnice otkrivene i dvije promjenjive zvijezde te da su na brdu Sveti Križ, na kojemu se nalazi centar, pronađeni najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća i kipić Rimske vučice? Ako nam ne vjerujete, skoknite i uvjerite se.

Rijeka – Zamislite da dođete na mjesto u kojem vaša djeca mogu učiti o astronomiji, dok vi sa partnericom ili partnerom ispijate piće sa pogledom na cijeli Kvarner. Kasnije svi zajedno obiđete zvjezdarnicu i planetarij, ujedno i jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj te ne morate razmišljati kako ćete sada naći prijevoz jer je odmah ispod autobusno okretište. Ovakvo se što rijetko može naći u svijetu, da je zvjezdarnica toliko dobro povezana sa gradom, a zapravo se nalazite u zelenilu, u kojem djelatnici prije posla dosta često mogu pozdraviti sa: „Dobro jutro“ uspavane srne ispred ulaza.

Voditeljica centra Andrea Cvitan

Možda djeluje kao početak SF teksta, ali još uvijek ne planiramo krenuti s time. Radi se o Astronomskom centru Rijeka, koji je početkom travnja obilježio 11. godišnjicu postojanja sa više od 350.000 posjetitelja do sada. Također, zvjezdarnica u sklopu centra će proslaviti u svibnju sljedeće godine 20. obljetnicu rada.

– Sve je zapravo krenulo od entuzijazma i zaljubljenika astronomije, Akademskog astronomskog društva Rijeka gdje su ova utvrda i park viđeni kao jedno lijepo i interesantno mjesto gdje bi se mogla širiti astronomija. Grad Rijeka i Rijeka sport prepoznali su, jednako kao i Zajednica tehničke kulture Rijeka cijeli program, a s godinama zbilja je i šira riječka javnost prepoznala astronomiju kao jedan vrlo važan segment u prirodnim znanostima, objasnila je voditeljica centra Andrea Cvitan iz čijeg se glasa moglo osjetiti zadovoljstvo i ljubav prema ovome poslu.

U sklopu popuštanja protuepidemijskih mjera, Astronomski centar Rijeka prošlog je tjedna nastavio s radom, pripremivši zanimljiv program u planetariju, dok zvjezdarnica ostaje zatvorena.

Istaknula je i kako takav posao jednostavno moraš voljeti, s obzirom da im je najčešće prometno od jutra do mraka, ali da se osjeća privilegiranom radeći ga.

– Ovo je jedinstvena priča jer na jednom mjestu imate i zvjezdarnicu i jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj koji su otvoreni za građane. Svaku večer od utorka do subote provode se programi za sve dobne skupine gdje nastojimo spojiti i promatranje i program u planetariju, rekla je Cvitan, a dolaze im grupe posjetitelja, najčešće školarci, u jutarnjim i dnevnim terminima, dok za građane stavljaju večernje termine, kada se može posjetiti i zvjezdarnicu.

Astronomski centar Rijeka najčešće posjećuju škole iz unutrašnjosti Hrvatske – Zagrepčani, Varaždinci, Virovitičani, kao i Istrijani. Sve više im dolazi stranaca, za koje organiziraju i ljetni program na engleskom jeziku, a za sada Francuzi prednjače.

Planetarij radi u popodnevnim i večernjim terminima od utorka do subote, a caffe bar od 8 do 22 sata od ponedjeljka do nedjelje.
Za organizirane grupe od 8 ljudi i više moguće je organizirati film i/ili show u drugom terminu te na različitim stranim jezicima uz prethodnu najavu .

– U Francuskoj imate veći broj planetarija i oni znaju što su planetariji, koji su širokoj javnosti bili nepoznati, objasnila je Cvitan zbog čega je baš njih najviše. Osim redovnih tjednih programa u večernjim terminima, imaju i one „izvanredne“ poput Noći muzeja, obilježavanje Valentinova, Festivala znanosti i Tjedna tamnog neba na kojemu pokušavaju senzibilizirati širu javnost oko problema svjetlosnog onečišćenja, ujedno i zaštite okoliša te ljudskog zdravlja i cijelog ekosustava. To onečišćenje prvi su primijetili upravo astronomi, jer ih je ono ometalo u istraživačkom radu.

Inače, astronomi istraživanja provode udaljeno od gradova, a idealni su uvjeti tamo gdje ima malo vlage, poput pustinja i na udaljenim otocima. Kako kaže Cvitan, misija Astronomskog centra Rijeka je široka popularizacija astronomije, za što Rijeka ima dosta dobre uvjete u odnosu na Zagreb zbog čišćeg zraka. Prije “koronakrize” bila je ovdje izložena i izložba „Moj Gagarin“ koju čine radovi djece iz umjetničke škole Juri Gagarin iz ruskoga grada Gagarina. Tu se čak može proslaviti i rođendan, a uz to imaju prosidbe, poput jedne koja se zbila ni više ni manje nego na Marsu, vjenčanja, koncerte, a imali su i Međunarodni kongres elektronske glazbe zbog odličnih akustičnih uvjeta.

Izložba “Moj Gagarin”

Kartu za Astronomski centar umirovljenici, studenti, invalidi i djeca od 7 do 18 godina plaćaju 20 kuna, ostali posjetitelji 30, dok je za djecu do 6 godina karta 10 kuna. Postoje i obiteljski paketi, promatranje na zvjezdarnici je 10 kuna, a na europskoj razini riječki je među najjeftinijim astronomskim centrima. Na kraju, znate li da su sa ove zvjezdarnice otkrivene i dvije promjenjive zvijezde te da su na brdu Sveti Križ, na kojemu se nalazi centar, pronađeni najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća i kipić Rimske vučice? Ako nam ne vjerujete, skoknite i uvjerite se.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }