ERSTE AD

[FOTO] Bliski susret s divljim svinjama i na Grohovskom putu: U zadnji čas smo zakočili i izbjegli sudar s jednim većim čoporom

Na području Opatije i Matulja, lovačka društva započela su s akcijama lova na divlje svinje. Lovci također primjećuju da je njihov broj zapanjujuće veliki i samo na širem opatijskom području ustrijeljeno je desetak primjeraka zadnjih dana.

Rijeka – Problem divljih svinja u Primorsko-goranskoj županiji postaje sve veći, pogotovo kad se radi o općinama, gradovima ili gradskim kvartovima koja u svom zaleđu imaju šumu. Informacije i fotografije divljih svinja šire se u velikom broju putem društvenih mreža, životinje posebno veliku glavobolju zadaju stanovništvu u opatijskom i matuljskom zaleđu.

No, problem nije samo u tome što životinje uništavaju usjeve i vinograde, već postaju velika opasnost na cesti. Redovno se može čitati o naletima automobila na divlje svinje, pri čemu nastaje velika šteta, a radi se i o opasnim situacijama.

Upravo na taj detalj upozorio nas je i jedan od čitatelja našeg portala koji nam je poslao fotografije, čini se, većeg broja divljih svinja koje su se našle pred njegovim automobilom na Grohovskom putu ovog petka u popodnevnim satima. Baš u vrijeme radijskog prijenosa utakmice Rijeka – Dinamo i vodstva od 3:0.

“Ma to nam je posve pokvarilo navijačko raspoloženje koje je vladalo u automobilu dok smo slušali radijski prijenos… Ali osim toga što se radi o neugodnom iskustvu, ovdje govorimo i o prilično opasnoj situaciji u kojoj smo se našli. Grohovskim putem spuštali smo se prema Pašcu kad je jedan veći broj svinja istrčao iz šume pred naš automobil. Bila je doista potrebna brza reakcija da se ne sudarimo s tom gomilom divljači koja je bez puno straha prešla cestu i nestala u šumi. Meni vam se brzo pojavilo puno pitanja – što da je cesta bila skliska ili da sam brže vozio, pa svi znamo kakva je ova cesta”, priča nam naš čitatelj koji je u automobilu bio sa suprugom i troje djece.

Ističe da je scena s divljim svinjama ispred automobila bila nevjerojatna. Naime, svinje su jedno duže vrijeme prelazile cestu, jedna za drugom. Njima se to činilo, kaže nam, kao cijela vječnost. Kao da im nema kraja.

Ono što ih je međutim posebno začudilo jest jako veliki broj mladih divljih svinja koje su vrlo pažljivo pratile stariji dio čopora.

“Bili smo u priličnom šoku od cijele te situacije, pa je nezahvalno govoriti o njihovom broju. No ono što je posve sigurno jest da se ne radi o paru divljih svinja s mladima, već velikom čopor koji je izvjesno vrijeme prelazio cestu. To je toliko dugo trajalo da je supruga od silnog uzbuđenja, ali i stresa nekako uspjela u svojoj torbi pronaći mobitel, pa smo načinili nekoliko fotografija divljači dok prelazi Grohovsku cestu. U međuvremenu se iza nas pojavilo još nekoliko automobila. Vozačima u prvi mah nije bilo jasno zbog čega smo se zaustavili, i to bez upaljena sva četiri pokazivača smjera, pa su nam trubili. Nisu baš bili zadovoljni. Naravno s razlogom. Sve to govori koliko ovakve situacije s tim životinjama postaju jako ozbiljne”, napominje naš sugovornik koji također apelira na mjerodavne da se ozbiljnije pozabave s ovom problematikom.

Na području Opatije i Matulja, lovačka društva započela su s akcijama lova na divlje svinje. Lovci također primjećuju da je njihov broj zapanjujuće veliki i samo na širem opatijskom području ustrijeljeno je desetak primjeraka zadnjih dana.

Postavlja se pitanje, mogli se takve akcije intenzivirati ili poduzeti neke druge mjere koje će divljač vratiti dublje u šume?

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }