FOTO Damjan Grbac predstavio jazz ‘po domaći’ na šternah va Kastve

FOTO Damjan Grbac predstavio jazz ‘po domaći’ na šternah va Kastve

Foto: Robert Kalčić / ProRec

GIIPUJA po šternah” nastao na ideji oživljavanja tradicionalne glazbe i  osvježavanja starih životnih vrijednosti  i davnih običaja koji su danas zapostavljeni, a cjelokupni projekt zabilježila je vrijedna ekipa tvrtke ProRec tj. Igor Modrić i Robert Kalčić.

Kastav – Šterne, vrelo života u škrtom primorskom kraju, nedavno su ponovno vrvjele životom u sklopu najnovijeg autorskog projekta Damjana Grbca – “GIIPUJA po šternah”.

Šterne u Spinčićima, Ćikovićima, Tuhtanima, Jelovičanima i u Kastvu bile su savršena kulisa  za novi glazbeni projekt etabliranog i iznimno kreativnog jazz glazbenika Damjana Grbca koji je predstavio sa svojim bandom ‘Damjans’ koji čine Marko First (sopela, mih, violina, okarina), Aldo Foško (bas klarinet), Tonči Grabušić (bubnjevi) i Grbac na kontrabasu.

–              Zašto sad te šterni? Ideja mi je bila spojiti i oživjeti pet šterni na području grada Kastva. U svojim projektima volim koristiti razne poveznice, a u ovom slučaju napjevi i skladbe koje izvodimo bazirane su na glazbenim motivima koji sežu u prošlost  kada  je upravo takva tradicionalna, no u  današnje vrijeme  zapuštena  glazba bila sveprisutna.  Kako je ta glazba bila integrirana u društvo i živjela u društvu i s društvom, tako se i danas u sličnoj situaciji nalaze i šterne koje su  danas jednako zapostavljene, a nekad su značile život. Oživljavanje starih vrijednosti i načina života, popularizacija glazbene baštine na moderan način i  prisjećanje na važnost  šterni,   ujedno je i krajnji cilj ovog projekta, istaknuo je autor projekta  Damjan Grbac te dodao da su koncerti zabilježeni u audio i video formatu te će cjelokupni materijal biti predstavljen u videoizdanju – svaki koncert zasebno te kao jedan cjelokupni videofilm.

Šterne su posebne vrste bunara, karakteristične  za vapnenačko i krško, kišom oskudno, područje Istre i Primorja, a služile su kao javni i svima dostupan sustav za sakupljanje i korištenje kišnice kao pitke vode. Šterne, dakle, služe za sakupljanje vode, dok je glazba, s druge strane, oduvijek bila važan element za okupljanje stanovništva. I jedno i drugo toliko važno i na različite načine nužno za život.

Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, G.I.S. i ProRec.

Damjan Grbac Predstavio Jazz ‘po Domaći’ Na šternah Va Kastve

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Foto: Robert Kalčić / ProRec

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!