ERSTE AD

FOTO Građani prosvjedovali protiv uklanjanja stabala na Crekvini: “Stabla su zdrava, društvo je bolesno”

Prosvjednici su naglasili kako su organizirali peticiju koju je potpisalo 2.380 građana te kako žele i utvrditi tko je odgovoran za nestručno održavanje stabala i štetu koja je učinjena. Nosili su i transparente „Stabla su zdrava, društvo je bolesno“ te „Ne ruši stabla, ne budi panj“.

Kastav – Mirnim i simboličnim prosvjedom održanim danas u vrlo ranim jutarnjim satima na Crekvini dvadesetak građanki i građana Kastva izrazilo je svoje protivljenje planiranom uklanjanju stabala s ove lokacije, koje se planira provesti zbog izgradnje ljetne pozornice u sklopu projekta „Povežimo se (s) baštinom“.

– Ova stabla, od kojih su neka stara i po 120 godina, imaju veliku emotivnu vrijednost za građane Kastva i želimo spriječiti njihovu sječu. Danas je najavljen početak radova na parteru i zatraženo preseljenje automobila s tog prostora, zato se bojimo da će iskoristiti priliku da se uklone stabla, kazale su Suzana i Mojca Širola.

Objasnile su i povijest komunikacije građana s gradskom upravom, kazavši kako je Grad Kastav prvo naručio nestručnu studiju kako bi opravdao rušenje stabala, a da osoba koja je napravila studiju nije niti arborist niti stručnjak za urbana stabla. Nakon toga, građani su, vlastitim sredstvima, naručili studiju koju je realizirao Goran Huljević, mag. ing. urbanog šumarstva i zaštite okoliša, koja je utvrdila da su stabla oštećena nestručnim održavanjem, ali i da ne predstavljaju opasnost i da ih se može sanirati.

– Gradonačelniku Mateju Mostarcu nakon toga predložili smo da Grad angažira još jednog stručnjaka koji će napraviti novu analizu. To je grad i napravio te je studiju izradio Fran Poštenjak, doktor za stabla, također priznati stručnjak u toj domeni. Prema toj analizi, također je vidljivo da stabla nisu adekvatno održavana i da su zbog toga oštećena. Međutim, ističe se da uklanjanje nije jedina opcija, nego ima prostora za njihovo liječenje. Tu su iz Grada promijenili priču i kazali kako je trošak liječenja 35 tisuća kuna po stablu, što ne proizlazi iz studije, kazale su Suzana i Mojca Širola.

Prosvjednici su naglasili kako su organizirali peticiju koju je potpisalo 2.380 građana te kako žele i utvrditi tko je odgovoran za nestručno održavanje stabala i štetu koja je učinjena. Nosili su i transparente „Stabla su zdrava, društvo je bolesno“ te „Ne ruši stabla, ne budi panj“.

– Želimo poručiti da se 2.400 građana protivi rušenju stabla i načinu na koji se ova investicija izvodi. Na žalost, Kastav postaje mjesto ubrzane betonizacije. Pogledajte prostor oko Spara, oko Plodina i kod drugih većih objekata, gdje nema nikakvog zelenila. Nije to samo u centru, već i na periferiji gdje se grade zgrade s 10 stanova uz 600 kvadrata okućnice. Ako ne budemo pazili na okoliš, Kastav će za pet godina izgledati kao Grbci, kazala je Renata Popović.

Branko Jani Kukurin kazao je kako se vlast ne rukovodi interesima građana, nego vlastitim željama.

– Niti jedna vlast nije izabrana da ruši stabla, nego da ih sad. Ova se ponaša potpuno suprotno. Počeli su sa stablima u Rešetarima, sada nastavljaju na Crekvini. Ovdje se stabla ruše zbog nepotrebnog projekta izgradnje tribina koje će biti u funkciji par mjeseci, zaključio je Kukurin.

Prosvjed je komentirao gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, koji je kazao kako niti jedan potez nije učinjen nepromišljeno.

– Prije svega, projekt revitalizacije Crekvine planiran je kroz svu prostorno plansku dokumentaciju s dobivenim suglasnostima i odrađenom prvom fazom. Uređenje Crekvine u najljepšu ljetnu pozornicu, projekt je koji se sustavno priprema niz godina, a čiju je vrijednost prepoznala i Europska unija koja investiciju sufinancira s gotovo 50 posto. Niti jedan od poteza nije učinjen nepromišljeno pa tako niti odluka o uklanjanju dotrajalih stabala kestena. Nakon razgovora s nezadovoljnim građanima Kastva i susjednih jedinica lokalne samouprave, naručili smo još jednu procjenu od strane hrvatskog autoriteta za stabla Frana Poštenjaka, a isto su učinili i građani angažiravši još jednog stručnjaka. Oba stručnjaka potvrdila su da stabla nisu zdrava i da im je potrebno liječenje koje bi na duže razdoblje stavilo Crekvinu izvan svake funkcije. Analiza je ustanovila da su svega tri stabla stara stotinu godina, a od ta tri, dva bi trebalo odmah ukloniti. Odustajanje od projekta radi liječenja dotrajalih stabala nije prihvatljivo stoga smo već nabavili nova stabla kestena koja će zasaditi po svim pravilima struke, a koja će već ovog proljeća razviti krošnje, ističe gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }