FOTO Mi smo radnici, a ne socijalni slučajevi – Roditelji njegovatelji održali prosvjed ispred Ministarstva

FOTO Mi smo radnici, a ne socijalni slučajevi – Roditelji njegovatelji održali prosvjed ispred Ministarstva

Foto: Koga briga

Podršku roditeljima njegovateljima i njegovateljima dali su članovi udruge Koga briga iz Rijeke, koji su nam i ustupili fotografije s prosvjeda…

Zagreb – Oko dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama prosvjedovalo je danas ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Napomenuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali “minutom šutnje”.

– Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi”, poručila je članica udruge Sjena Suzana Rešetar na prosvjedu donosi HRT. Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta “enormno visoki”. “Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti – ‘možete dijete smjestiti u instituciju'”, poručila je.

Njegovatelji navode da im je situacija neodrživa jer ih velika većina živi u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva zbog čega su egzistencijalno ugroženi oni i njihova djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno i cjelodnevno brinu i skrbe. Upozoravaju da su zbog izostanka sustavne podrške mnogi roditelji narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. To pravo nije iskoristilo više od 90 posto roditelja. Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta, roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

– Mi roditelji njegovatelji s vremenom smo izgubili osobnost. Nemamo pravo na želje i potrebe jer 24 sata njegujemo i oživljavamo svoju djecu. Zašto bi bile supruge, prijateljice, članovi društva? Diskriminirani smo u svakom pogledu, poručila je na prosvjedu jedna majka iz Vukovara, prenosi HRT.

Roditelji Njegovatelji Održali Prosvjed Ispred Ministarstva

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!