[FOTO] Na postamentima na Korzu postavljena izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“

U sklopu obilježavanja 250. obljetnice smrti kipara i baroknog umjetnika Antonia Michelazzija na postamentima na Korzu postavljena je izložba koja prikazuje najpoznatija djela ovog velikog majstora iz 18. stoljeća

Rijeka – Riječ je o izložbi plakata na kojima je uz umjetnikov umjetnički opus predstavljena i njegova biografija. Izložbu su priredili izv.prof. dr. sc. Damir Tulić i doktorand Mario Pintarić, mag.hist.art s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su u sklopu otvorenja izložbe, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održali i prezentaciju svojih istraživanja i ukazali na važnost ovog velikog riječkog umjetnika.

Otvorenju izložbe i prezentaciji prisustvovali su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar; generalni vikar Riječke nadbiskupije dr.sc. don Mario Tomljanović; rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija i izv.prof.dr.sc. Aleksandar Mijatović, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Više o izložbi, odnosno umjetniku rekli su autori izložbe Damir Tulić i Mario Pintarić.

„Kako bismo mogli bolje razumjeti veličinu Antonia Michelazzija valja znati da se u vrijeme kada je on stvarao, mramorne oltare naručivalo i kupovalo pretežno u Veneciji i radili su se po narudžbi. Mi smo u Rijeci, s druge strane, imali majstora za čija su djela narudžbe dolazile izvana, primjerice iz Graza“, istaknuo je Damir Tulić i dodao kako u Rijeci ima nekoliko spektakularnih djela ovog velikog umjetnika. „U katedrali sv. Vida se nalazi njegovo možda i najspektakularnije djelo, oltar svetog Franje Ksaverskog iz 1736. godine, a i u župnoj crkvi Marijina Uznesenja je nekoliko oltara koji su njegovo djelo, među njima i zavjetni oltar grada Rijeke kojeg je Michelazzi izradio nakon velikog potresa 1750. godine“, objasnio je Tulić.

„Drago mi je što se barokni izričaj u umjetnosti, pogotovo onoj sakralnoj na ovaj način, izložbom na Korzu pokušava približiti građanima. Rijeka treba pokazivati to svoje lice i prema reakcijama prolaznika vidio sam da im je prikazano na izložbi prilično novo i neotkriveno, ali da ih je zaintrigiralo“, rekao je pročelnik Odjela za kulturu, Ivan Šarar.

Generalni vikar riječke nadbiskupije don Mario Tomljanović istaknuo je kako Riječka nadbiskupija dostupnošću sakralnih objekata podupire znanstveno istraživanje svoje bogate baštine te kako uspješno surađuju s članovima Katedre za umjetnost ranog novog vijeka Filozofskog fakulteta u Rijeci. „Iz razloga što se Michelazzijeva djela većinom nalaze unutar riječkih crkava one predstavljaju svima dostupan muzej kojeg su stvorili vjera i pobožnost njezinih stanovnika“, rekao je Tomljanović i dodao kako je čuvanje ove kulturne baštine jedna od najvažnijih zadaća crkve sada, ali i u budućnosti.

Izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“ dio je znanstveno-istraživačkog projekta „Barokna Rijeka“ kojeg vodi prof.dr.sc. Nina Kudiš, a podupire Sveučilište u Rijeci.

Izložba je realizirana uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Djelu Antonia Michelazzija bit će posvećen i znanstveni skup koji će se 27. listopada održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Na Postamentima Na Korzu Postavljena Izložba „Antonio Michelazzi – Ponos Rijeke“

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }